Cea mai mare companie din Moldova va contribui la independența energetică a regiunii separatiste

shadow
Joi, 31.01.2019 07:18   1303
O delegație a gigantului rus Gazprom în frunte cu vicepreședintele comitetului de conducere, Valeri Golubev se află în Republica Moldova. Chiar dacă Golubev este președintele Consiliului de Observatori al Moldovagaz și a avut întrevederi și cu oficiali moldoveni, autoritățile nu au suflat deocamdată nici o vorbă.

În schimb liderul de la Tiraspol s-a lăudat cu faptul că s-a întâlnit cu delegația Gazprom în frunte cu Golubev și a solicitat ca gigantul rus "să ia deciziil ținând cont de interesele regiunii".

Regiunea separatistă a acumulat datorii de șase miliarde dolari

Asta chiar dacă din 2007, regiunea separatistă nu mai plătește pentru gazul primit din Rusia, decât costul serviciilor pentru transportarea acestora în alte state, acumulând o datorie de circa șase miliarde de dolari.

"Orice decizie privind asigurarea pieței transnistrene cu gaze naturale și organizarea tranzitului acestora, în contextul actualizării unui șir de norme legislative, ar trebui luată ținând cont de interesele transnistrenilor", a declarat Vadim Krasnoselski, liderul regiunii separatiste.

Potrivit unui comunicat de presă, Golubev "a împărtășit pe deplin această poziție" și a spus că "trebuie de lucrat serios pentru a îndeplini sarcinile din cadrul juridic cu care se confruntă Gazprom".

Advertisement

Ce va fi cu Moldovagaz după 2019

Totodată el s-a referit și la faptul că în 2019 expiră contractele de livrare și tranzit a gazelor semnate de Moldovagaz și Gazprom, și respectiv vor fi negociate și semnate altele noi.

"În cazul unor schimbări, riscurile pentru Transnistria nu ar trebui doar să fie reduse la minimum, ci eliminate complet", a afirmat vicepreședintele consiliului de administrație al Gazprom.

De notat că din delegația Gazprom a făcut parte și vicepreședintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Iacov Cazacu, care asigură interimatul funcției de președinte al celei mai mari companii din Moldova.

Moldovagaz nu a dat însă nicio informație despre ședința Consiliului de Observatori ai Moldovagaz și nici despre scopul vizitei emisarului Gazprom în Moldova.

Întreprinderile gaziere din regiunea transnistreană se află formal în componența Moldovagaz, dar activează independent și primesc gaze în baza unor clauze negociate separat.

Tot miercuri, președintele Igor Dodon s-a întâlnit la Moscova cu șeful Gazprom Alexei Miller, în cadrul căreia s-a discutat despre continuarea colaborării în domeniul gazier și despre activitatea Moldovagaz, care ar urma să fie separată în 2019-2020 în câteva companii independente și care nu vor mai depinde direct de Gazprom.

Potrivit Gazprom în 2018, compania a livrat în Republica Moldova 2,9 miliarde metri cubi de gaze, în creștere cu 8,4% față de anul 2017.  Din acest volum peste 62% a ajuns în regiunea separatistă. 

Gazprom deține 50% din capitalul SA Moldovagaz, iar Republica Moldova - peste 35%, alte 12,4% revine administrației de la Tiraspol.Oportunitati