Republica Moldova a urcat pe locul 117 din 180 în Indicele Percepției Corupției

shadow
Miercuri, 30.01.2019 07:05   1661
Republica Moldova se situează pe locul 117 din 180 de state ale lumii privind percepția asupra gradului de corupție în 2018, având cu două puncte mai mult – 33 – față de 2017, urcând cinci poziții, se arată într-un raport al Organizației nonguvernamentale anticorupție Transparency International.

Raportul Transparency International privind Indicele de Percepție a Corupției (IPC) la nivel global analizează corupția din sectorul public, așa cum este percepută de mediul de afaceri și de experți independenți din 180 de țări. Scorul este unul de la 0 la 100 pentru fiecare țară, 0 fiind „foarte corupt” iar 100 „foarte curat”.

Moldova mai coruptă decât Armenia și Belarus

Deși Republica Moldova a avansat, ea se află la același nivel de percepție a corupției cu Pakistanul și Vietnamul, dar în urma unor state din spațiul CSI precum Armenia, Belarus sau Georgia

Transparency International din Moldova precizează într-un comunicat că IPC reflectă preponderent percepția corupției uzuale, de rutină.

"Sumele plăților informale uzuale achitate anual de populație reprezentanților instituțiilor statului sunt derizorii comparativ cu mijloacele sustrase din sistemul bancar în urma jafului miliardului. Cu toate acestea, și în 2018 investigarea furtului miliardului a fost tergiversată, fiind zădărnicită aplicarea strategiilor de recuperare sugerate de Kroll și Steptoe & Johnson", susține Transparency International din Moldova.

Advertisement

Potrivit organizației nu au fost atrași la răspundere beneficiarii finali ai furtului miliardului și nu au fost înregistrate progrese în recuperarea mijloacelor sustrase.

Totodată Transparency menționează că adoptarea unor legi precum cea privind  „amnistia capitalului” sau despre oferirea cetățeniei RM contra investiții, sporesc riscurile de spălare a banilor la nivel internațional.

"Deși a fost adoptată în lectură finală o nouă lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care urma să transpună recomandările MONEYVAL, mai puțin de jumătate din recomandări au fost implementate, altele doar partial", constată organizația.

Liderii și codașii clasamentului

Danemarca și Noua Zeelandă ocupă primele locuri la nivel mondial cu 88, respectiv 87 de puncte fiecare. Ultimul loc este ocupat de Somalia cu 10 puncte, deasupra ei situându-se Sudanul de Sud și Siria cu 13 puncte fiecare. Regiunea cu cele mai mari punctaje este Europa de Vest și Uniunea Europeană, cu o medie de 66 de puncte, iar regiunile cu cele mai scăzute punctaje sunt Africa Sub-Sahariană (medie de 32 de puncte) și Estul Europei și Asia Centrală (medie de 35 de puncte).

Mai mult de două treimi dintre țări au scoruri de sub 50 de puncte, media globală fiind de 43. Din 2012, doar 20 de țări și-au îmbunătățit semnificativ scorul, printre care Estonia și Coasta de Fildeș, iar la alte 16 situația s-a înrăutățit semnificativ, precum în Australia, Chile și Malta.

Dintre primele 20 de țări, 14 sunt din Europa de Vest și Uniunea Europeană. Danemarca este urmată îndeaproape de Finlanda, Suedia și Elveția, toate cu un punctaj de 85.

Datele, examinate alături de studii privind starea democrațiilor, arată că există o legătură între nivelul corupției și sănătatea unei democrații. Democrațiile complete au o medie de 75 de puncte, în timp ce la democrațiile „defecte” media este 49 de puncte. Regimurile hibride – care au tendințe spre totalitarism – au media de 35 de puncte. Regimurile autoritare au cel mai scăzut punctaj, cu o medie de 30 de puncte.Oportunitati