Acționarul majoritar de la AIR Moldova ar putea fi cumpărat de un grup german

shadow
Sâmbătă, 26.01.2019 09:07   3487
Grupul german Zeitfracht, cu activitate în domenii precum aviație, logistică, maritim și imobiliare, ar putea intra în acționariatul companiei Blue Air Aviation din România, care în octombrie 2018 a devenit acționar majoritar la societatea AIR Moldova.

Potrivit portalului airliners.de, Zeitfracht a solicitat încă pe 14 ianuarie 2019, aprobarea de la Bundeskartellamt, autoritatea din domeniul concurenței din Germania. 

Planuri de dezvoltare

Conform acestei cereri, grupul de logistică din Berlin nu planifică o preluare completă a Blue Air, ci doar "dobândirea controlului în comun". Reprezentanții grupului german nu au vrut să dezvăluie câte acțiuni ale companiei aeriene preiau.

Înființată în 2004, Blue Air este în primul rând activă ca o companie aeriană cu costuri reduse, dar și ca transportator charter. Potrivit ultimelor date în 2018 a ajuns la un număr de 6,2 milioane de pasageri și o cifră de afaceri de 460 de milioane de euro.

Wolfgang Simon, directorul Zeitfracht și-a exprimat planurile pentru Blue Air încă la sfârșitul lunii noiembrie 2018 susținând că aceasta ar urma să fie reorganizată, iar numărul de rute va fi redus în special din contul celor neprofitabile.

Advertisement

În același timp, compania aeriană intenționează să crească flota companiei cu 12 avioane Boeing 737 MAX.

Recent, Blue Air Aviation a trecut printr-o serie de schimbări în acționariat, astfel că doi dintre cei patru antreprenori care au relansat brandul Blue Air după achiziția businessului de la omul de afaceri Nelu Iordache au ieșit din acționariatul transportatorului.

Achiziția AIR Moldova

În toamna anului trecut, Blue Air a cumpărat compania aeriană națională a Republicii Moldova, Air Moldova, cu 2,5 milioane euro, preluând totodată datorii de 61,2 milioane euro.

Air Moldova a fost achiziționată de către compania Civil Aviation Group SRL, fondată cu câteva zile înainte de licitație. Aceasta are ca asociați doi cetățeni ai Republicii Moldova - Serghei Melnik și Andrei Ianovici care dețin câte 25,5% din capital și compania Blue Air Aviation SA din România cu 49%.

Tranzacția a fost criticată de opoziție și experți, ca urmare a procedurilor netransparente, dar autoritățile au susținut că nu aveau o altă soluție pentru o companie în prag de faliment.

Citiți și:

Topul celor mai mari tranzacții ale anului 2018 Oportunitati