Guvernul a vândut și întreprinderea Tutun-CTC. Prețul mai mic de 10 milioane dolari

shadow
Joi, 24.01.2019 16:18   5007
Agenția Proprietății Publice anunță că a vândut și cota statului de circa 91% de la societatea Tutun-CTC. Tranzacția a fost încheiată încă pe 11 ianuarie 2019, iar prețul a fost de 167,7 milioane lei, adică mai mic de 10 milioane dolari.

Noul proprietar este compania Le Bridge Corporation Limited, deținută de omul de afaceri Franck Arif. 

Citiți și:

O nouă rundă de privatizări. Ce vinde Guvernul: de la Gara de Nord la Tutun-CTC

Administrația Le Bridge nu a oferit detalii la acest subiect. De notat că Guvernul se chinuie de ani buni să vândă Tutun CTC, prețul pachetului scăzând de câteva ori.

Astfel la ultimul concurs comercial de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat supuse privatizării, desfășurat la finele anului trecut, prețul pachetului era de 167 milioane lei.

Potrivit APP contractul de vânzare-cumpărare, prevede că noul proprietar al acțiunilor statului din societatea respectivă și-a asumat obligații privind: 

· dezvoltarea și eficientizarea activității societății prin implementarea tehnologiilor și introducerea utilajelor performante;
· păstrarea profilului de activitate și a mărcilor comerciale;
· menținerea numărului locurilor de muncă a personalului calificat și asigurarea securității muncii și alte obligații specifice;
· aplicarea legislației privind protecția mediului înconjurător și respectarea restricțiilor de mediu stabilite de autoritățile competente ale Republicii Moldova.

Advertisement

De notat că în ultimii ani întreprinderea a înregistrat scăderi semnificative a vânzărilor și profitului. În 2017 valoarea veniturilor Tutun-CTC a constituit 135 milioane lei, iar profitul a fost de doar 13 milioane lei, în timp ce câțiva ani în urmă cifrele erau de câteva ori mai mari.

Noul proprietar deține o rețea de magazine duty-free, o fabrică de înghețată și este unul dintre cei mai importanți distribuitori din Republica Moldova.

Totodată în 2015 Guvernul Republicii Moldova fost obligat să îi plătească despăgubri de zeci de milioane de lei lui Franck Arif, în urma unui litigiu.

Un tribunal de arbitraj judiciar a constatat că autoritățile noastre au încălcat Acordul moldo-francez privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor în cazul fondurilor plasate de proprietarul Le Bridge, Franck Arif, în deschiderea unui magazin duty-free pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Statul a fost obligat să-i deblocheze afacerea și să achite despăgubiri.

Citiți și:

Cazul Le Bridge ne-a costat circa 51 de milioane de leiOportunitati