Guvernul este gata să vândă unui oligarh bulgar a doua bancă din Moldova

shadow
Miercuri, 23.01.2019 14:39   2686
Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), reunit în ședință miercuri, 23 ianuarie 2019, propune guvernului să înceapă negocieri cu potențialul achizitor al pachetului unic în mărime de 63,89% din acțiunile Moldindconbank, pentru facilitarea tranzacției conform Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

Potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) procedura este aplicată, ținându-se cont că Moldindconbank "este o bancă de importanță sistemică".

"Totodată, achizitorul potențial și-a manifestat interesul într-o perioadă oportună pentru bancă, după ce pe data de 18 ianuarie 2019, Banca Națională a efectuat ultima extindere permisă de lege cu încă trei luni a termenului de înstrăinare a acestor acțiuni", se arată în comunicatul BNM.

Potrivit BNM, vânzarea pachetului unic, în mărime de 63,89% din capitalul social al băncii, va avea loc în beneficiul activității Moldindconbank și dezvoltării ulterioare a acesteia.

Advertisement

Aminitim că pe 22 ianuarie 2019, Comitetul executiv al BNM a decis să acorde permisiunea prealabilă pentru achiziționarea de către investitorul bulgar Doverie United Holding AD, a acțiunilor în mărime de 63,89% a Moldindconbank.

Acționarii principali ai holdingului sunt Sopharma AD - 32,82% și Telekomplet AD - 6,92%, companii afiliate milionarului bulgar.Ognyan Donev.

Principala companie din holding Sopharma este cel mai mare producător de medicamente din Bulgaria și este asociată în Moldova cu o rețea de farmacii.

Sopharma este companie publică listată la Bursa de la Sofia și la Bursa de la Varșovia. Ea are ca acționari pe Donev Investments Ad cu o cotă de 24.7%, Telecomplect AD cu 19.3% și Rompharm Co. Ood cu 18%

Ognyan Donev, managerul Sopharma, este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Bulgaria și a fost acuzat în trecut de procurori de spălare de bani și evaziune fiscală.Oportunitati