Când va fi vândută Moldindconbank

shadow
Vineri, 18.01.2019 16:30   2910
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, pe 18 ianuarie 2019, prelungirea cu trei luni a termenului de vânzare a acțiunilor nou-emise de către Moldindconbank, ca pachet unic în mărime de 63,89% din capitalul social al băncii.

Este deja a treia prelungire a termenului de vânzare a acțiunilor Moldindconbank, după ce pachetul a mai fost expus la vânzare anul trecut de două ori și odată la începutul acestui an, la un preț de 239,50 de lei per acțiune, respectiv valoarea totală trece de 760 milioane lei (circa 45 milioane de dolari sau 38 milioane de euro), dar așa-și nu s-a găsit un cumpărător.

„Cea mai preferabilă cale de ieșire ordonată din administrare temporară este atragerea unui investitor. Acest proces de atragere a unui investitor, de studiere a oportunității de investiție, de aplicare și primire a aprobărilor Băncii Naționale este unul de durată. Cred ca se va găsi un investitor pentru pachetul 63.89 la sută din acțiuni”, a remarcat guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în interviul de săptămâna trecută pentru instituțiile mass-media din Republica Moldova.

Advertisement

BNM susține că Moldindconbank activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

Banca a publicat anterior și un Memorandum Investițional cu o scurtă prezentare a evoluției, situației și performanțelor instituției pentru a atrage un investitor serios. Totodată publicitate cu vânzarea băncii a apărut și în The Banker. 

Pachetul unic reprezintă o cotă de 63,89% din capitalul social al băncii. Anterior un pachet similar ar fi aparținut direct sau prin intermediari afaceristului Veaceslav Platon, iar după ce a acesta a fost arestat, procurorii au pus sechestru. În 2017, după condamnarea lui Platon a fost ridicat sechestrul, dar vânzarea acestora a eșuat, iar acțiunile au fost anualte și emise alte noi. 

De notat că anterior Guvernul și BNM au susținut că ieșirea Moldindconbank din administrarea temporară va avea loc până pe 30 iunie 2018, acest angajament fiind parte a Memorandumului cu FMI. 

Banca ocupă locul doi în sistemul bancar și deține în mediu pe diferiți indicatori o cotă de circa 20% din piața bancară autohtonă.

Citiți și:

Guvernul se pregătește de cumpărarea pachetelor de acțiuni la cele mai mari bănci din Moldova



Oportunitati