S-a închis și rafinăria de la Comrat. Petrolul moldovenesc a fost scos la mezat

shadow
Sâmbătă, 19.01.2019 06:18   4058
Administratorul companiei Valiexchimp SRL, aflată în prezent în insovabilitate (procedura planului), anunță o licitație de vânzare a țițeiului extras la zăcământul Văleni. Motivul ar fi căutarea de noi clienți, dar și o posibilă sistare a activității rafinăriei de la Comrat.

Procedura de vânzare ar urma să aibă loc după cum urmează: vânzarea țițeiului se va efectua prin loturi a câte 200-500 tone pe baza ofertelor recepționate de la cumpărători, dar nu mai puțin decât prețul publicat în raportul Platts European Marketscan la produsul marca Brent minus maximum 20 de dolari pe baril, pe media ultimelor 10 zile.

De ce petrolul moldovenesc este mai ieftin cu 30%

Ion Popa, administratorul Valiexchimp a declarat pentru mold-street.com că licitația este organizată pentru a elimina suspiciunile creditorilor privind existența unor înțelegeri cu eventualii cumpărători. "Există oferte de la cumpărători din Moldova și România", a explicat Ion Popa fără a da detalii.

Totodată el a explicat faptul că petrolul moldovenesc se vinde mai ieftin cu 20 de dolari pe baril decât cel marca Brent (din Marea Nordului) prin calitatea mai joasă a țițeiului extras în sudul Republicii Moldova.

În condițiile în care în prezent barilul marca Brent se vinde cu circa 62 de dolari, apoi un baril de țiței moldovenesc ar urma să coste circa 42 de dolari, apoi o tonă circa 265 de dolari.

Ion Popa a precizat că Valiexchimp extrage între 450 și 470 tone de țiței pe lună, adică circa 5.500 de tone pe an.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Litigii comerciale   Achiziții publice și licitații  

Advertisement

Oportunitati