Moldova, parte la un megaproiect regional de 13 miliarde de euro

shadow
Joi, 17.01.2019 05:40   4707
În încercarea de a spori conectivitatea și creșterea economică în țările Parteneriatului Estic, Comisia Europeană și Banca Mondială au elaborat un Plan de acțiune privind investițiile în rețelele transeuropene de transport (TEN-T) care identifică proiectele prioritare din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Potrivit datelor Comisiei Europene (CE), implementarea acestor proiecte până în anul 2030, va costa aproximativ 13 miliarde de euro și prevede construirea a 4.800 de kilometri de drumuri rutiere și căi ferate, șase porturi și 11 centre logistice, precum și aeroporturi și puncte de trecere a frontierei.

Moldova are 17 proiecte de 917 milioane euro

Proiectele incluse în planul de investiții au fost identificate împreună cu țările Parteneriatului estic și cu asistența instituțiilor financiare internaționale. Investițiile prioritare includ atât proiectele pe termen scurt care urmează să fie finalizate până în 2020, cât și proiectele pe termen lung care vizează îmbunătățirea legăturilor de transport pe TEN-T până în 2030.

Cele mai mari investiții sunt planficate în Ucraina - circa 4,45 miliarde de euro și în Georgia - 3,4 miliarde de euro.

În Republica Moldova ar urma să fie realizate 17 proiecte în valoare totală de 917 milioane de euro, din care cele mai multe - 12 în domeniul drumurilor cu o valoare estimată la 787 milioane euro.

În plus ar urma să fie create trei centre logistice, în Chișinău, Bălți și Giurgiulești, care vor necesita investiții de 106 milioane euro.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Transport și turism   Gestionarea banilor publici   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati