Scheme la exportul de mere. Fructele din Ucraina ajung în Rusia prin Moldova

shadow
Marţi, 15.01.2019 07:16   1718
În luna noiembrie 2018, Ucraina a majorat exporturile de mere cu circa 55%, comparativ cu luna noiembrie 2017, arată date ale Asociației ucrainene pentru fructe și legume (UPOA), citate de portalul EastFruit.

"Este pentru prima dată în istorie, când Ucraina a exportat mai mult de 8 mii tone de mere pe lună, dacă nu este luată în considerare numai mărul ucrainean", constată șeful Asociației ucrainene pentru fructe și legume (UPOA) Fedor Rybalko.

Citiți și:

O nouă lovitură din partea Rusiei

Potrivit lui circa 51% din aceste livrări de fructe ajung în Rusia, dar nu direct, ci prin intermediul reexporturilor din Belarus și Republica Moldova.

"Aproximativ 51%, este destinată reexportului în Rusia, fapt demonstrat de livrările în Belarus și Moldova", afirmă specialistul ucrainean, citat de EastFruit.

Advertisement

Totodată publicația susține că este foarte probabil că astfel și în decembrie 2018, va fi înregistrate livrări record de mere din Ucraina.

Astfel expertul ucrainean sugerează că schemele prin care merele din alte state sunt exportate în Rusia, ca produse din Moldova, continuă.

Anterior câteva anchete realizate de jurnaliștii de la RISE Moldova au demonstrat existența unor scheme ilegale, iar afaceriști din Moldova se ocupau cu reexeportul de fructe și legume din statele Uniunii Europene în Rusia, folosind certificate de origine moldovenească, eliberate de ANSA.

De notat că anul trecut agricultorii din Moldova s-au confruntat cu o scădere semnificativă a prețurilor la mere, ceea ce le-a afectat veniturile. În plus de la începutul acestui an ar putea apărea probleme la transportul fructelor pe teritoriul Ucrainei, ca urmare a unei decizii a Guvernului rus de a interzice accesul acestora pe această cale.

Rusia rămâne deocamdată principala piață de desfacere pentru merele din Republica Moldova cu o cotă de circa 90%, dar acolo se confruntă cu o concurență mare din parte altor furnizori, inclusiv locali.

În consecință experții sugerează că degrabă Rusia ar putea ajunge să își asigure necesarul de mere din producția locală, iar Moldova trebuie să își caute și alte piețe de desfacere.Oportunitati