Reacția Fincombank la decizia BNM: Nu influențează stabilitatea financiară și performanțele băncii

shadow
Luni, 14.01.2019 15:50   1155
Decizia Băncii Naționale din 11 ianuarie 2019, care stabilește că un grup de acționari acționează concertat în raport cu Fincombank SA, se referă exclusiv la structura acționariatului și se înscrie în agenda de reforme a BNM, care include măsuri de transparentizare și consolidare a structurii acționarilor în scopul asigurării unei administrări prudente și sănătoase a băncilor, se arată într-un comunicat al Fincombank.

"Subliniem că hotărârea BNM nu ține în nici într-un mod de activitatea curentă a FinComBank SA și nu influențează stabilitatea financiară și performanțele băncii.

Mai mult decât atât, FinComBank SA este bine capitalizată, solvabilă și stabilă. În totalul activelor sectorului bancar din Republica Moldova, „Banca de Finanțe și Comerț” S.A. reprezintă o cotă de 3,7%, în totalul portofoliului de credite - 4.4%, cota creditelor neperformante la total portofoliu 5,88% (pe sistem 13,37%, locul 3), iar rentabilitatea capitalului este de 11,39% (locul 5 pe sistem).

Advertisement

În total pe teritoriul țării sunt active 93 de subdiviziuni ale FinComBank (locul 3 pe sistem)", se arată în comunicatul instituției.

Totodată banca susține că "va continua să activeze în regim normal și să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări".

Amintim că Banca Națională a Moldovei a blocat începând cu 11 ianuarie 2019 două grupuri de acționari ai Fincombank și Energbank, care dețin respectiv 36,1% și 52,77% din capitalul instituțiilor.

Motivul este faptul că aceștia acționează concertat, iar printre cei afectați ar putea fi Oleg Voronin, fiul fostului președinte al Moldovei Vladimir Voronin.

Citiți și:

Cine sunt acționarii principali de la băncile la care a intervenit Banca NaționalăOportunitati