Economiile câștigătoare și pierdante ale anului 2019, după Economist

shadow
Duminică, 13.01.2019 07:10   1567
Economist Intelligence Unit (EIU) a publicat recent previziunile economice pentru anul 2019, evidențiind tendințe sumbre pentru emisfera occidentală și perspective bune pentru continentul asiatic și unele țări din Orientul Mijlociu.

Creșterea economică în cele două economii dominante ale lumii – Statele Unite ale Americii și Republica Populară Chineză – se va diminua în anul curent, în fond datorită războiului comercial în care sunt implicate cele două state. Pentru SUA este prognozată o creștere de 2,3%, comparativ cu 2,9% înregistrat în anul trecut. Asupra acestei performanțe își va lăsa amprenta și alți factori – înăsprirea politicii monetare de către Rezerva Federală și reducerile operate la impozite de către administrația lui Donald Trump, scrie Economist.com

Cealaltă economie, China, va avea o creștere mai mare, +6,3%, însă această cifră va fi mai mică în comparație cu performanța economică înregistrată în anul 2018. Disensiunile comerciale cu SUA și managementul datoriei externe sunt factorii care afectează cel mai mult economia chineză, potrivit sursei citate. 

Europa în stagnare

Continentul european reprezintă un tablou mai sumbru.

Advertisement

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care urmează să părăsească Uniunea Europeană în martie 2019, va înregistra o creștere timidă de +1,5%. Franța, deși nu are problemele cu care se confruntă vecinul din nord, va obține un rezultat puțin mai bun. Italia va rămâne o ”dezamăgire economică permanentă”, cu doar +0,4%, acesta fiind al șaptelea cel mai prost rezultat de creștere în tabelul alcătuit de EIU, notează publicația. 

Venezuela, în cădere liberă

EIU a oferit și o listă a țărilor care vor înregistra o contractare a economiei. În capul listei este Venezuela, care ”va continua căderea liberă” până la nivelul de -5,7%. Yemen își va vedea economia contractându-se cu -4,2% iar Iranul cu -3,7%. Încheie lista respectivă Guineea Ecuatorială cu -2,5% și Argentina cu -0,8%. 

Siria, surpriza anului

Unele state vor profita de războiul comercial dintre SUA și RPC: Vietnam deja se promovează ca o alternativă Chinei pentru giganții în căutare de relocare a producției. În anul acesta Vietnam va obține o creștere de +6,7%. 

Surpriza, însă, vine de la Siria, a cărei economie va înregistra un salt de +9,9%. Această previziune, scrie Economist, confirmă din nou teza precum că ”un număr mare poate reflecta cel mai prost punct de pornire.”

Siria este urmată în top de Bangladeș cu +7,9%, Bhutan cu +7,4%, India cu +7,4% și Rwanda cu +7,3%.  În anul 2019 dintre țările mari India va rămâne, din nou, economia cu cea mai mare creștere, aceeași ca și în anul trecut.

În anul curent regiunea unde vor fi înregistrate cele mai multe - și mai mari – creșteri economice este Asia. 

EIU este o subdiviziune a Grupului Economist, care editează prestigioasa revistă economică ”Economist” și portalul cu același nume (Economist.com). EIU este un lider global în domeniul cercetărilor și analizei datelor cu caracter economic. Oportunitati