Cine sunt acționarii principali de la băncile la care a intervenit Banca Națională

shadow
Sâmbătă, 12.01.2019 08:52   7202
Banca Națională a Moldovei a blocat începând cu 11 ianuarie 2019 două grupuri de acționari ai Fincombank și Energbank, care dețin respectiv 36,1% și 52,77% din capital. Motivul este faptul că acționează concertat, iar printre cei afectați ar putea fi Oleg Voronin, fiul fostului președinte al Moldovei Vladimir Voronin.

Energbank a publicat un comunicat în care anunță decizia BNM și că instituția "activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări. Banca este bine capitalizată, solvabilă și stabilă".

În același timp Fincombank nu a comentat deocamdată decizia, dar președintele acesteia se afla vineri seara la sediul BNM.

Semne de întrebare privind decizia BNM

Autoritatea bancară centrală susține că măsurile "se înscriu în agenda de reforme a Băncii Naționale a Moldovei, care include măsuri de transparentizare și consolidare a sectorului bancar".

Totodată BNM afirmă că "măsuri similare de suspendare a drepturilor unor acționari au fost întreprinse anterior și la alte bănci licențiate din Republica Moldova, cum ar fi Moldova-Agroindbank și Moldindconbank".

Totuși este o deosebire esențială față de deciziile anterioare a BNM. Astfel, la începutul anului 2016, când Banca Națională a decis să blocheze un grup de acționari ai Moldova-Agroindbank ce dețineau 39,6% din capital, instituția a anunțat oficial și cine sunt acționarii vizați și era clar cine era în spatele acestora.

Citiți și:

BNM a blocat un grup de acționari de la cea mai mare bancă din Moldova

Decizie fără precedent a BNM. Au fost blocați circa 64% din acționarii Moldindconbank

În octombrie 2016, când BNM a intervenit la Moldindconbank și a blocat un grup de acționari ce dețineau circa 63,9% din capital, numele acestora nu a fost anunțat. Totuși din informațiile de pe pagina Moldindconbank era clar că beneficiarul din umbră al pachetelor de acțiuni blocate este afaceristul Veaceslav Platon, condamnat de instanțele moldovenești la 25 de ani în închisoare.

În consecință apare întrebarea logică de ce în cazul celei mai mari bănci din Moldova, ce controlează circa 30% din sistem, numele acționarilor blocați a fost făcut public, iar în cazul a două bănci mici, cu o cotă de 7%, informația a fost secretizată?

Reprezentanții BNM susțin că legislația în vigoare le-ar interzice să divulge această informație, fapt ce n-a contat anterior și denotă că instituția aplică standarde duble față de bănci și acționarii acestora.

Cine sunt acționarii blocați

Mold-Street.com a analizat listele cu acționarii și a încercat să-i identifice pe cei blocați și cei din spatele acționarilor nominali.

Advertisement

De altfel, pe parcursul anului 2018, BNM a sancționat câțiva manageri și acționari a Fincombank și Energbank.

Totodată, din sursele de pe piață rezultă că în cazul Fincombank cel mai probabil că BNM a blocat grupul de acționari concentrați în jurul lui Oleg Voronin, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, care anterior ar fi fost gata să preia un pachet de 50%.

Citiți și:

Cine sunt acționarii de la Fincombank amendați de Banca Națională

Astfel, în prezent Oleg Voronin deține direct 15,92%, iar împreună cu familia - 23,54%. Printre alți acționari afiliați lui se numără și o importantă companie.

De notat că printre acționarii mari ai Fincombank sunt fondul de investiții Westem Nls Епtеrprisе Fuпd (Guvernul SUA), care deține 13,03% și Victor Hvorostovschi, președintele băncii, care împreună cu familia sa are o cotă de 9,81%.

În același timp, din acționarii importanți mai figurează Avicomagro SRL cu 6,82% (beneficiar figurând Valeriu Verdeș) și Continent SRL - cu 5,88% (beneficiari Victor Şumilo și Elena Garcavenco), ultimul fiind unul dintre cei mai mari jucători de pe piața importului de automobile în Modova.

Banca controlată prin interpuși

În cazul Energbank lucrurile se complică, pentru că acolo structura de acționariat raportată de bancă este mult mai pestriță, cu mulți acționari nominali din Rusia, Elveția, Cehia, Cipru, Liechtenstein și Moldova.

Curios este că în prezent în Consiliul de Administrație al Energbank, pe lângă Valeriu Usatîi și Vladimir Tonciuci, interesele acestora sunt reprezentate de persoane precum Mihai Pop, fost șef al Fiscului, Ghenadie Dimov, directorul întreprinderii de stat Moldelectrica, Alexandru Stratan, directorul Institulului Național de  Cercetări Economice, și Aureliu Casian, director executiv al Unității de lmplementare a Proectului Ameliorarea Competitivității, finanțat de Banca Mondială.

Cele mai mari cote din capitalul Energbank sunt deținute de grupul Gas Natural Fenosa (9,98%), dar acesta este minoritar, pentru că gruparea care acționează concertat și deține aproape 53% decide totul la banca respectivă.

Bancherul Kuno David Frick din Liechtenstein deține o cotă de 9,62% prin intermediul firmei Hostex Establishment, iar cipriotul Kinanis Panagiotis, care acționează prin intermediul firmei Esperan Property Consultans Limited, apare ca nominal al cotei de 9,6%.

Citiți și:

Ce se întâmplă la Energbank. Un acționar cu probleme a fost sanționat de BNM

Început de an fierbinte pentru banca familiei Voronin și pentru Energbank

Dima-Holding SRL din Chișinău are 8,62% din bancă, dar are un beneficiar cipriot nominal Katia Andreou. Totodată printre fondatorii Dima-Holding se regăsește și o firmă elvețiană, Panfermag Energy, care deține 4,75% din Energbank și are sediul în Geneva, iar director este o altă persoană interpusă, avocatul Dimitri Iafaev. Panfermag mai deține acțiuni la SA Moldelectromontaj, specializată în lucrări de comunicații inginerești.

Alte 8,09% aparțin SA Enteh, firmă specializată în producerea alcoolului, 7,33% aparțin SA Evident Electro cu activități în domeniul energetic, dar care, la rându-i, are un beneficiar nominal din Cipru, Dina Djarapova, care lucra la firmă de consultanță Midland Consultîmpreună cu Katia Andreou.

În același timp, o cotă de circa 6,9% din acțiuni deține firma Sfinx-Impex din Bălți a cărei beneficiari apar Alexander Teodor Gross din Republica Moldova și Svetlana Gromyko-Piradova din Rusia.

Irina Pykhtina și Petr Shvayko din Rusia controlează alte circa 7,2% din acțiuni, iar 6,07% din acțiuni sunt deținute de Irina Bezgla din Cehia, prin firma Dunav SA. Printre acționarii Energbank se regăsește și omul de afaceri Nicolae Ciornîi, care deține însă doar 0,08% din acțiuni, dar și fiica sa, Natalia Cecetov, cu 0,08%.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati