Început de an fierbinte pentru banca familiei Voronin și pentru Energbank

shadow
Vineri, 11.01.2019 16:43   2544
Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că a suspendat pe 11 ianuarie 2019, drepturile unor acționari ce dețin cote mari din capitalul la două bănci din Republica Moldova. E vorba de Fincombank și Energbank.

Astfel Banca Națională a constatat, prin hotărârea din 11 ianuarie 2019, că un grup de acționari acționează concertat în raport cu „Banca de Finanțe și Comerț” S.A. (Fincombank).

Au preluat acțiuni fără acordul BNM

"Aceștia au achiziționat și posedă o deținere calificată (cotă substanțială) în capitalul social al băncii, în mărime de 36,1%, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. Astfel, au fost încălcate prevederile Legii privind activitatea băncilor. În consecință, a fost suspendat exercițiul unor drepturi ale acestor acționari, și anume: de vot, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și de a primi dividende", potrivit BNM.

Citiți și:

Oleg Voronin are acordul Băncii Naționale de a cumpăra 50% din Fincombank

Urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al Fincombank. Cine sunt acești acționari nu este clar încă, dar cota cea mai mare o deținea Oleg Voronin și familia sa.

BNM intervine la Energbank 

Cât despre Energbank, Comitetul executiv al BNM a aprobat, în aceeași ședință, și o hotărâre privind suspendarea exercițiului unor drepturi în privința a 52,77%.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Bursa și tranzacții   Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati