Cum a îndeplinit Vama planul de venituri pe anul 2018

shadow
Joi, 10.01.2019 14:54   787
În anul 2018, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat venituri de 21,4 miliarde lei, înregistrând astfel o creștere de 5%, sau cu aproximativ 1,04 miliarde de lei, față de anul 2017.

Comparativ cu anul 2017, creșterea este însă mai mică de aproape trei ori. Astfel în 2017, veniturile încasate de Vama s-au majorat cu 16,5% (2,9 miliarde lei), față de anul 2016.

Totodată din rapoartele oficiale rezultă că instituția a depășit planul anual pentru anul 2018 cu doar 5%, respectiv creșterea este mult mai mică.

Ponderea cea mai mare în structura veniturilor o dețin plățile provenite din administrarea TVA, care constituie 67,1%, urmate de accize cu 25,3% și respectiv, taxele vamale care au o contribuție de 5,2%.

Cel mai mare contribuabil la bugetul de stat rămâne a fi sectorul produselor petroliere, urmat de cel al tutunului. Pe poziția a treia în structura veniturilor se situează mărfurile de larg consum.

Advertisement

De notat că veniturile de la taxele aplicate la importul de produse din tutun sunt în scădere dramatică, fiind vorba de o reducere cu circa jumătate de miliard de lei, ceea ce crează probleme la îndeplinirea planurilor de acumulare de venituri la Bugetul de stat.

Serviciul Vamal susține că tendința de creștere continuă a încasărilor administrate de Vamă este determinată, preponderent, "de controlul vamal calitativ, declararea autentică a bunurilor, precum si de progresele înregistrate în domeniul antifraudă, în special, în combaterea contrabandei".

Un al factor important care a influențat sporirea colectărilor la buget vizează reformele de simplificare a procedurilor vamale și de facilitare a comerțului international, implementate pe parcursul ultimilor ani precum sunt declararea electronică, AEO (Agent Economic Autorizat), PVD (vămuirea la domiciliu) sau Exportator Aprobat.

Mai adăugăm că potrivit Serviciului Vamal valorile sunt în creștere și în cazul exporturilor. În anul 2018, acestea s-au majorat cu 1,95 miliarde de lei, însumând 39,4 miliarde lei.

Pentru anul 2019, planul de venituri ce urmează a fi acumulat la Bugetul de stat de către Vamă este de 23,6 miliarde lei, în creștere cu 2,2 miliarde lei, sau cu 10,3%, față de anul 2018. 

 Oportunitati