O nouă lovitură din partea Rusiei

shadow
Joi, 10.01.2019 09:59   2124
Decizia din 29 decembrie 2018 a guvernului Federaţiei Ruse de a interzice importul în Rusia de produse ucrainene și a celor tranzitate prin Ucraina loveşte în companiile din Republica Moldova.

Astfel în listă au nimerit sute de denumiri de mărfuri, multe din care sunt exportate de agenţii economici din Republica Moldova.

E vorba de produse care tradiţional erau exportate de ţara noastră în Rusia: de la fructe şi legume, vinuri, grâu, ulei de floarea soarelui, nuci, conserve de fructe şi legume, la dulciuri, cosmetice, mobilă, cabluri, tractoare, utilaje industriale etc.

Citiţi şi:

De ce Rusia nu a anulat taxele vamale la legume, fructe, conserve şi vin din Moldova

Interdicţia este deja aplicată, iar presa din Rusia susţine chiar că premierul rus Dmitri Medvedev a dat o lovitura mortală exportului din Moldova și regiunea separatistă în Rusia.

Potrivit regnum.ru.

Advertisement

sub incidenţă acestor sancţiuni vor intra şi lideri ai industrii transnistrene, între care, fabricile Kvint, Electromaș și Moldavkabel, precum și mai multe întreprinderi agricole. Astfel partide mari de produse transnistrene ar fi fost deja oprite de vameşii ruşi în Regiunea Breansk. Estimările preliminare arată că exportul din regiunea separatistă în Rusia va scădea cu circa 13 milioane de dolari.

Administraţia de la Tiraspol a anunţat că "analizează situaţia şi lucrează în vederea soluționării problemei".

E adevărat că Rusia demult nu mai este principala piaţă de desfacere pentru produsele din regiunea transnistreană, acestea fiind livrate în special în Uniunea Europeană şi pe piaţa Republicii Moldova.

Cât despre exportatorii moldoveni de fructe şi legume, apoi deocamdată nu există probleme la vama rusească, susţine Iurie Fală, de la asociaţia Moldova-Fruct.

"Noi monitorizăm situaţia şi de la începutul anului şi până în prezent nu au fost probleme la vama rusească. Asta în privinţa fuctelor şi legumelor", a precizat Iurie Fală.

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată situaţia creată.

De notat că anterior urmare a unei înţelegeri între preşedintele Igor Dodon şi omologul său rus Vladimir Putin, Rusia a suspendat taxele de import pe perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019 la fructe, legume, conserve din fructe şi legume.

În consecinţă există riscul ca decizia guvernului rus să creeze probleme la exportul acestor mărfuri. De exemplu circa 90% din exportul de mere ia calea Rusiei. La alte produse cota Rusiei este însă mai mică şi acum Rusia este abia al patrulea partener la exporturile din Moldova cu o cotă de 8-9% din total, în urma României, Germaniei şi Italiei.Oportunitati