O nouă lovitură din partea Rusiei

shadow
Joi, 10.01.2019 09:59   2969
Decizia din 29 decembrie 2018 a guvernului Federației Ruse de a interzice importul în Rusia de produse ucrainene și a celor tranzitate prin Ucraina lovește în companiile din Republica Moldova.

Astfel în listă au nimerit sute de denumiri de mărfuri, multe din care sunt exportate de agenții economici din Republica Moldova.

E vorba de produse care tradițional erau exportate de țara noastră în Rusia: de la fructe și legume, vinuri, grâu, ulei de floarea soarelui, nuci, conserve de fructe și legume, la dulciuri, cosmetice, mobilă, cabluri, tractoare, utilaje industriale etc.

Citiți și:

De ce Rusia nu a anulat taxele vamale la legume, fructe, conserve și vin din Moldova

Interdicția este deja aplicată, iar presa din Rusia susține chiar că premierul rus Dmitri Medvedev a dat o lovitura mortală exportului din Moldova și regiunea separatistă în Rusia.

Potrivit regnum.ru.

Advertisement

sub incidență acestor sancțiuni vor intra și lideri ai industrii transnistrene, între care, fabricile Kvint, Electromaș și Moldavkabel, precum și mai multe întreprinderi agricole. Astfel partide mari de produse transnistrene ar fi fost deja oprite de vameșii ruși în Regiunea Breansk. Estimările preliminare arată că exportul din regiunea separatistă în Rusia va scădea cu circa 13 milioane de dolari.

Administrația de la Tiraspol a anunțat că "analizează situația și lucrează în vederea soluționării problemei".

E adevărat că Rusia demult nu mai este principala piață de desfacere pentru produsele din regiunea transnistreană, acestea fiind livrate în special în Uniunea Europeană și pe piața Republicii Moldova.

Cât despre exportatorii moldoveni de fructe și legume, apoi deocamdată nu există probleme la vama rusească, susține Iurie Fală, de la asociația Moldova-Fruct.

"Noi monitorizăm situația și de la începutul anului și până în prezent nu au fost probleme la vama rusească. Asta în privința fuctelor și legumelor", a precizat Iurie Fală.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată situația creată.

De notat că anterior urmare a unei înțelegeri între președintele Igor Dodon și omologul său rus Vladimir Putin, Rusia a suspendat taxele de import pe perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019 la fructe, legume, conserve din fructe și legume.

În consecință există riscul ca decizia guvernului rus să creeze probleme la exportul acestor mărfuri. De exemplu circa 90% din exportul de mere ia calea Rusiei. La alte produse cota Rusiei este însă mai mică și acum Rusia este abia al patrulea partener la exporturile din Moldova cu o cotă de 8-9% din total, în urma României, Germaniei și Italiei.Oportunitati