Banca Mondială a revizuit prognoza economică pentru Moldova și întreaga lume

shadow
Joi, 10.01.2019 04:45   1335
Banca Mondială a îmbunătățit simțitor, estimările de creștere a economiei Republicii Moldova pentru 2018: de la 3,8% în prognoza din iunie, la 4,8% în raportul Global Economic Prospects: Darkening Skies, lansat pe 8 ianuarie 2019.

Creșteri mai mari în Europa și Asia Centrală (ECA), regiune care include și țara noastră se vor înregistra în Turkmenistan (6,2%), Tadjikistan (6%), Armenia și Georgia (câte 5,3%), Polonia și Uzbekistan (câte 5%).

În România, în 2018 se va înregistra o creștere de 4,1%, după un avans de 6,9% în 2017, Ucraina - 3,5%, iar Rusia doar 1,6%.

Citiți și:

Concluzii dure ale Băncii Mondiale privind creșterea economică din Moldova 

În schimb pentru anii următori estimările privind evoluția PIB-ului Moldovei sunt mai rezervate.

Astfel economia moldovenească ar urma să înregistreze un avans de 3,8% în 2019, în creștere cu 0,1% puncte procentuale față de prognoza din iunie 2018 și de 3,5% în 2020, se arată în raportul semianual "Global Economic Prospects", publicat de Banca Mondială (BM).

Expansiunea ar urma să se atenueze în 2021, când economia Republicii Moldova va înregistra un avans de doar 3,2%, susțin economiștii de la Banca Mondială.

Advertisement

Instituția financiară internațională estimează că în Europa și Asia Centrală (ECA), regiune care include și țara noastră, economia a încetinit la 3,1% în 2018, de la 4% în 2017, reflectând reducerea activității economice din Turcia din ultima perioadă.

Economiile avansate își vor încetini și ele creșterea, pe măsură ce politicile monetare vor fi normalizate, iar problemele de capacitate vor limita producția. În aceste condiții, BM și-a redus cu 0,1 puncte procentuale estimările de creștere pentru economia lumii în 2018, 2019 și 2020, la 3%, 2,9% respectiv 2,8%.

În cifre, încetinirea pare modestă, însă trebuie avute în vedere dimensiunile economiei mondiale și mai ales faptul că tendința este de revizuire în jos a estimărilor de creștere. Ar putea urma alte modificări negative.

BM dă vina pentru schimbarea prognozelor pe decelerarea mai bruscă decât a anticipat a creșterii mondiale după proiecțiile anterioare, publicate în iunie. De atunci, tensiunile protecționiste s-au amplificat. SUA și China se înfruntă într-un război al tarifelor și tehnologiei.

„Riscurile negative au devenit mai acute“, se arată în analiza băncii. „Evoluțiile dezordonate de pe piețele financiare pot perturba activitatea în economiile atinse și pot crea efecte de contaminare. Disputele comerciale se pot agrava și se pot propaga, afectând activitatea în economiile implicate și ducând la scurgeri la nivel global.“ Economiile emergente sunt cele mai vulnerabile la noile provocări.

Analiza generală a economiei globale a BM are o tentă mai pesimistă decât cea din iunie, când se punea accentul pe creșterea economică sincronizată. 

La originea turbulențelor, SUA vor încetini și ele anul acesta, la 2,5%, de la 2,9% în 2018. Creșterea economică se va reduce la 1,7% anul viitor. Şi economia Chinei, a doua ca mărime din lume, va avansa mai lent, cu 6,2% anul acesta și următorul. Până la marea criză financiară globală din 2008, China înmărmurea lumea cu creșteri anuale ce depășeau 10%.

Dacă SUA și China încetinesc cu un punct procentual, creșterea globală se reduce cu aceeași proporție, cu consecințe grave pentru multe alte țări.

Anterior experții de la Banca Mondială, susțineau că chiar dacă autoritățile au depus eforturi pentru a reduce riscurile macroeconomice, Moldova are nevoie de o creștere mai rapidă pentru a se apropia de nivelul din țările din UE.Oportunitati