Banca Mondială a revizuit prognoza economică pentru Moldova şi întreaga lume

shadow
Joi, 10.01.2019 04:45   1043
Banca Mondială a îmbunătățit simțitor, estimările de creștere a economiei Republicii Moldova pentru 2018: de la 3,8% în prognoza din iunie, la 4,8% în raportul Global Economic Prospects: Darkening Skies, lansat pe 8 ianuarie 2019.

Creșteri mai mari în Europa și Asia Centrală (ECA), regiune care include și țara noastră se vor înregistra în Turkmenistan (6,2%), Tadjikistan (6%), Armenia şi Georgia (câte 5,3%), Polonia şi Uzbekistan (câte 5%).

În România, în 2018 se va înregistra o creştere de 4,1%, după un avans de 6,9% în 2017, Ucraina - 3,5%, iar Rusia doar 1,6%.

Citiți și:

Concluzii dure ale Băncii Mondiale privind creșterea economică din Moldova 

În schimb pentru anii următori estimările privind evoluția PIB-ului Moldovei sunt mai rezervate.

Astfel economia moldovenească ar urma să înregistreze un avans de 3,8% în 2019, în creștere cu 0,1% puncte procentuale față de prognoza din iunie 2018 și de 3,5% în 2020, se arată în raportul semianual "Global Economic Prospects", publicat de Banca Mondială (BM).

Expansiunea ar urma să se atenueze în 2021, când economia Republicii Moldova va înregistra un avans de doar 3,2%, susțin economiștii de la Banca Mondială.

Advertisement

Instituția financiară internațională estimează că în Europa și Asia Centrală (ECA), regiune care include și țara noastră, economia a încetinit la 3,1% în 2018, de la 4% în 2017, reflectând reducerea activității economice din Turcia din ultima perioadă.

Economiile avansate îşi vor încetini şi ele creşterea, pe măsură ce politicile monetare vor fi normalizate, iar problemele de capacitate vor limita producţia. În aceste condiţii, BM şi-a redus cu 0,1 puncte procentuale estimările de creştere pentru economia lumii în 2018, 2019 şi 2020, la 3%, 2,9% respectiv 2,8%.

În cifre, încetinirea pare modestă, însă trebuie avute în vedere dimensiunile economiei mondiale şi mai ales faptul că tendinţa este de revizuire în jos a estimărilor de creştere. Ar putea urma alte modificări negative.

BM dă vina pentru schimbarea prognozelor pe decelerarea mai bruscă decât a anticipat a creşterii mondiale după proiecţiile anterioare, publicate în iunie. De atunci, tensiunile protecţioniste s-au amplificat. SUA şi China se înfruntă într-un război al tarifelor şi tehnologiei.

„Riscurile negative au devenit mai acute“, se arată în analiza băncii. „Evoluţiile dezordonate de pe pieţele financiare pot perturba activitatea în economiile atinse şi pot crea efecte de contaminare. Disputele comerciale se pot agrava şi se pot propaga, afectând activitatea în economiile implicate şi ducând la scurgeri la nivel global.“ Economiile emergente sunt cele mai vulnerabile la noile provocări.

Analiza generală a economiei globale a BM are o tentă mai pesimistă decât cea din iunie, când se punea accentul pe creşterea economică sincronizată. 

La originea turbulenţelor, SUA vor încetini şi ele anul acesta, la 2,5%, de la 2,9% în 2018. Creşterea economică se va reduce la 1,7% anul viitor. Şi economia Chinei, a doua ca mărime din lume, va avansa mai lent, cu 6,2% anul acesta şi următorul. Până la marea criză financiară globală din 2008, China înmărmurea lumea cu creşteri anuale ce depăşeau 10%.

Dacă SUA şi China încetinesc cu un punct procentual, creşterea globală se reduce cu aceeaşi proporţie, cu consecinţe grave pentru multe alte ţări.

Anterior experții de la Banca Mondială, susțineau că chiar dacă autoritățile au depus eforturi pentru a reduce riscurile macroeconomice, Moldova are nevoie de o creștere mai rapidă pentru a se apropia de nivelul din țările din UE.Oportunitati