Economist american: Excesul de austeritate este mai riscant decât risipa fiscală

shadow
Miercuri, 09.01.2019 09:19   782
Lawrence Summer, economist, fost secretar de stat al Trezoreriei Statelor Unite susține într-o analiză pentru Financial Times, citată de Hotnews.ro că lumea trebuie să se pregătească de recesiune, iar excesul de austeritate este chiar mai riscant decât risipa fiscală.

Când oamenii sunt sănătoși, ei nu-și imaginează care va fi cauza morții lor. O redresare economică este sănătoasă dacă în ea nu se vede ce ar putea cauza următoarea recesiune. După acest standard, revenirea din criza financiară care a avut loc în 2008, deși dezamăgitor de lentă, pare să fi fost sănătoasă în cea mai mare parte a ei.

Dar, această judecată este pusă acum sub serioase îndoieli. Afirmația lui Paul Samuelson (economist american, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 1970 n.r.) potrivit căreia piața de valori este un barometru sensibil care poate avertiza asupra următoarelor recesiuni ne fac să ne uităm la ce se întâmplă pe piețele de capital.

Riscul de credit e în creștere, prețurile materiilor prime scad, iar investitorii au început să ceară randamente mai mari pentru obligațiunile americane pe termen scurt decât pentru cele cu termene mai lungi. Opinia generală a piețelor financiare este că recesiunea este mult mai probabil să se producă în ​​următorii doi ani.

Indicatorii economici ai celor mai mari economii din lume, China și SUA, sugerează, de asemenea, un motiv considerabil de îngrijorare. Aproape fiecare indicator chinez din ultimele luni a fost sub așteptări. Autoritățile din Beijing văd acum necesitatea unor măsuri de stimulare dacă vor s--și atingă obiectivele de creștere. Revizuirea estimărilor privind datele economice viitoare tinde să se facă în scădere direcție pentru perioade lungi. Această tendință este deosebit de pronunțată în China, având în vedere sensibilitatea politică extremă a statisticilor economice.

În SUA, inflația se află din nou sub obiectivul de 2% al Rezervei Federale, investitorii se așteaptă ca această stare de lucruri să continue și în următorul deceniu.

Advertisement

În timp ce creșterea numărului locurilor de muncă rămâne solidă, creșterea ocupării forței de muncă se face cu o oarecare întârziere. Percepțiile oamenilor de afaceri și ale consumatorilor sugerează că este foarte probabil ca ritmul de creștere să încetinească.

Poate că economia Statelor Unite se va bucura de o aterizare ușoară: creșterea locurilor de muncă va încetini spre niveluri sustenabile, iar creșterea productivității ar accelera suficient pentru a permite o creștere continuă a produsului intern brut cu 2% și o creștere a salariilor care să nu ducă la accelerarea inflației. Dar acest lucru ar necesita atât abilități politice, cât și puțin noroc. Având în vedere că pornim de la niveluri ridicate ale datoriei și de la un șomaj scăzut, recesiunea este rezultatul cel mai probabil.

Este aproape de neconceput că economia globală sî rămâne sănătoasă în fața unor probleme economice grave, atât în ​​China, cât și în SUA, chiar lăsând deoparte conflictele lor privind comerțul și tehnologia. Europa nu dispune de energia economică necesară, iar incertitudinile asociate cu Brexitul, protestele din Franța, tranziția politică germană și populismul italian fac ca continentul european să fie mai degrabă o sursă de probleme decât de soluții.

Ca și generalii care refac bătălia dusă în ultimul război la care au participat, prea mulți factori de decizie se concentrează asupra problemelor de ieri. Economia globală are mult mai multe șanse de a suferi de o scădere decât de a se supraîncălzi în următorii doi ani. Este mai probabil ca fluxul creditării să fie prea mic decât în excest, deflația prețurilor activelor este mai probabilă decât ca acestea să formeze o bulă speculativă, iar austeritatea în exces reprezintă un risc mai mare decât risipa fiscală.

Provocarea critică pentru politica monetară și fiscală va fi menținerea unei cereri suficiente pe fondul incertitudinii geopolitice enorme, a protecționismului sporit, a nivelurilor ridicate ale datoriiilor și a factorilor demografici care conduc la creșterea economisirii populației și la scăderea investițiilor companiilor.

Fed ar trebui să semnaleze că este hotărâtă să evite o recesiune care ar duce la o nouă decadă de inflație mai mică decât cea țintită. Banca Populară Chineză și alte bănci centrale ar trebui, de asemenea, să recunoască faptul că evitarea altei recesiuni este cel mai important lucru cu care pot contribui la stabilitatea financiară.

Factorii de decizie fiscali ar trebui să realizeze că randamentul real foarte scăzut al obligațiunilor guvernamentale este un semnal că pot fi absorbite mai multe datorii. Cele mai mari economii ar trebui să încerce să limiteze fricțiunile comerciale și să semnaleze că sunt angajate să coopereze pentru a sprijini creșterea globală prin asigurarea unor fluxuri adecvate de capital către piețele emergente și evitarea unui ciclu de protecționism.

Dacă temerile mele legate de recesiune se dovedesc a fi corect, costurile unei întârzieri a răspunsului prin politici adecvate ar putea fi catastrofale. Este ironia momentului actual faptul că prudența cere respingerea austerității, susține economistul american în analiza publicată de Financial Times, citată de Hotnews.ro.Oportunitati