Iluzia independenței energetice, sau de ce România are cea mai scumpă energie din regiune

shadow
Marţi, 08.01.2019 05:11   1333
Doar 40% din parcul de producție a energiei funcționa ieri în România. De vină este lipsa investițiilor, constată Ziarul Financiar.

"România are azi cea mai scumpă energie din regiune, în funcție de prețul spot, după ce ieri, pe vârf de producție eoliană, consumul intern era acoperit doar datorită importurilor", potrivit ZF.ro.

Mixul energetic local a fost ani de-a rândul motiv de laudă, dar când în miez de iarnă doar 41% din toată puterea disponibilă funcționau, întrebarea care se ridică este dacă nu cumva independența energetică a României riscă să devină o iluzie.

Advertisement

„Degeaba spunem că avem montați 200 MW într-o termocentrală la Borzești dacă ei nu au mai fost în funcțiune de ani de zile. Investițiile în noi unități de producție sunt obligatorii“, spune Carmen Neagu, unul dintre cei mai cunoscuți experți din domeniul energetic.

Potrivit datelor din rapoartele Transelectrica, România are un parc de producție format de aproape 25.000 MW, nivel care reprezintă puterea instalată totală. Puterea disponibilă însă este de circa 20.000 de MW. Din această putere disponibilă, doar 8.300 MW, adică 40%, funcționau ieri, România fiind nevoită să aducă energie de peste granițe pentru a-și acoperi consumul intern.

Deși poate fi vorba de o situație punctuală, cert este că în ultimii 10 ani investițiile în unități noi de producție a energiei au fost limitate, lucru care se vede în situația parcului de producție, dar mai ales în costuri.

De altfel, azi România este cea mai scumpă piață în ceea ce privește prețul spot al energiei.

Astfel prețul maxim al energiei electrice tranzacționate pentru 8 ianuarie 2019, pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de OPCOM, a ajuns la 558 lei/MWh (circa 120 euro/MWh), iar prețul mediu al electricității a fost de 367,72 lei/MWh (echivalentul a 78,83 euro/MWh). Oportunitati