Noua platformă legis.md promovată de Ministerul Justiţiei este actualizată cu întârziere

shadow
Marţi, 08.01.2019 06:02   1562
Ministerul Justiției a anunțat că de la 1 ianuarie 2019, "unica sursă de informații actualizate a legislației - Registrul de stat al actelor juridice al Republicii Moldova, va fi platforma on-line www.legis.md".

E adevărat că sistemul informațional lex.justice.md va fi disponibil în continuare, dar nu va conține ultimele modificări legislative. 

Potrivit Ministerului Justiţiei aceste schimbări au fost efectuate conform obiectivelor Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției pentru perioada 2011 - 2016, ce prevăd optimizarea bazei de date a actelor normative, iar registrul www.legis.md a fost creat cu scopul implementării unui sistem electronic performant și operativ.

Registrul legis.md a fost lansat pe 16 septembrie 2015 și conține în prezent peste 75 mii de acte. Aceasta este succesorul registrului lex.justice.md, apărut în 2007 și vine să îmbunătățească platforma actelor legislative, susţine Ministerul Justiţiei.

Advertisement

La o săptămână de la acestă schimbare constatăm că pe platforma legis.md lipsesc numeroase acte normative. De exemplu în cazul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, cele mai noi sunt din 13 august 2018, în timp ce pe lex.justice.md - 30 noiembrie 2018. E vorba de lipsa a 13 acte normative.

Situaţia se repetă şi în cazul hotărârilor de Guvern. Cele mai recente publicate pe legis.md sunt din 21 noiembrie 2018, în timp ce pe lex.justice.md - 19 decembrie 2018, iar în Monitorul Oficial - 26 decembrie 2018.

În cazul decretelor Preşedintelui Republicii Moldova apar şi numeroase confuzii. De exemplu cel mai recent document promulgat de preşedinte şi publicat de platforma legis.md ar fi Legea muzeelor, adoptată în decembrie 2017 şi intrată în vigoare încă în ianuarie 2018, adică un an în urmă.

În acelaşi timp pe platforma lex.justice.md, ultimele decrete ale preşedintelui sunt din 21 decembrie 2018, iar în Monitorul Oficial sunt din 26 decembrie 2018.

Menţionăm că Registrul de stat al actelor juridice din Republica Moldova asigură accesul liber şi gratuit prin internet la toate actele legislative şi normative publicate după 23 iunie 1990, precum şi la actualizările acestora în măsura modificării şi completării lor. De asemenea, registrul asigură evidența legislației printr-un sistem informațional automatizat și aduce transparență în procesul decizional.Oportunitati