Noua platformă legis.md promovată de Ministerul Justiției este actualizată cu întârziere

shadow
Marţi, 08.01.2019 06:02   2008
Ministerul Justiției a anunțat că de la 1 ianuarie 2019, "unica sursă de informații actualizate a legislației - Registrul de stat al actelor juridice al Republicii Moldova, va fi platforma on-line www.legis.md".

E adevărat că sistemul informațional lex.justice.md va fi disponibil în continuare, dar nu va conține ultimele modificări legislative. 

Potrivit Ministerului Justiției aceste schimbări au fost efectuate conform obiectivelor Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției pentru perioada 2011 - 2016, ce prevăd optimizarea bazei de date a actelor normative, iar registrul www.legis.md a fost creat cu scopul implementării unui sistem electronic performant și operativ.

Registrul legis.md a fost lansat pe 16 septembrie 2015 și conține în prezent peste 75 mii de acte. Aceasta este succesorul registrului lex.justice.md, apărut în 2007 și vine să îmbunătățească platforma actelor legislative, susține Ministerul Justiției.

Advertisement

La o săptămână de la acestă schimbare constatăm că pe platforma legis.md lipsesc numeroase acte normative. De exemplu în cazul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, cele mai noi sunt din 13 august 2018, în timp ce pe lex.justice.md - 30 noiembrie 2018. E vorba de lipsa a 13 acte normative.

Situația se repetă și în cazul hotărârilor de Guvern. Cele mai recente publicate pe legis.md sunt din 21 noiembrie 2018, în timp ce pe lex.justice.md - 19 decembrie 2018, iar în Monitorul Oficial - 26 decembrie 2018.

În cazul decretelor Președintelui Republicii Moldova apar și numeroase confuzii. De exemplu cel mai recent document promulgat de președinte și publicat de platforma legis.md ar fi Legea muzeelor, adoptată în decembrie 2017 și intrată în vigoare încă în ianuarie 2018, adică un an în urmă.

În același timp pe platforma lex.justice.md, ultimele decrete ale președintelui sunt din 21 decembrie 2018, iar în Monitorul Oficial sunt din 26 decembrie 2018.

Menționăm că Registrul de stat al actelor juridice din Republica Moldova asigură accesul liber și gratuit prin internet la toate actele legislative și normative publicate după 23 iunie 1990, precum și la actualizările acestora în măsura modificării și completării lor. De asemenea, registrul asigură evidența legislației printr-un sistem informațional automatizat și aduce transparență în procesul decizional.Oportunitati