Surpriză! Seturile de bunuri promise de Guvern pentru nou-născuți vor fi livrate de o firmă IT

shadow
Duminică, 06.01.2019 09:40   3296
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a selectat compania ce va livra cutii cu bunuri de primă necesitate pentru fiecare nou-născut, în cadrul campaniei lansate de guvern „O nouă viață”. Aceasta nu ar corespunde însă cerințelor impuse de Guvern.

Este firma Rapid Link SRL din Chișinău care are un capital social de 255.400 lei și îl are ca unic asociat pe omul de afaceri Victor Baciu, care este și administratorul acesteia.

De la servicii IT la seturi pentru nou-născuți

Contractul semnat pe 27 decembrie 2018 în valoare de 20,4 milioane lei (16,99 milioane lei fără TVA) prevede livrarea în perioada 1 ianuarie - mai 2019 de seturi de bunuri pentru nou-născuți în toate maternitățile din țară, astfel încât toate familiile să beneficieze de cutiile pentru nou-născuți.

Valoarea contractului este mai mică cu peste trei milioane lei decât a estimat inițial Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), iar singurul concurent, societatea Universcom a propus un preț de circa 22 milioane lei cu TVA (18,2 milioane lei, fără TVA).

Firma selectată reprezintă totuși o surpriză în condițiile în care aceasta are ca domeniu de activitate oferirea de "soluții profesionale complete în domeniul tehnologiilor informaționale – transport de date securizat, linii dedicate, internet, centre de date, servere dedicate și virtuale, colocare, hosting" și nu figurează ca producător de astfel de bunuri.

Guvern: Furnizorul trebuie să fie producător autohton!

Contractul provoacă câteva semne de întrebare, în special în privința furnizorului selectat. Or, potrivit Regulamentului privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor, aprobat de Guvernul Filip pe 24 octombrie 2018, "furnizorul trebuie să întrunească cumulativ următoarele condiții:
1) să fie producător autohton, a cărui activitate să țină de producerea mărfurilor inclusiv pentru copii, în conformitate cu actele normative în vigoare;
2) să utilizeze în procesul de producție materie primă nepericuloasă sănătății copilului și prietenoasă cu mediul ambiant, în conformitate cu actele normative în vigoare."

Din datele de pe pagina WEB, dar și cele de la Agenția Servicii Publice, compania nu apare ca producător și nici furnizor de mărfuri pentru copii.

Advertisement

Totodată până acum Rapid Link SRL a câștigat în special contracte de servicii de instalare a sistemelor de cablare structurată, semnalizare de incendiu și pază, servicii de consultanță, proiectare și management al proiectelor pentru infrastructura de comunicații etc.

Compania Rapid Link SRL oferă soluții profesionale complete în domeniul tehnologiilor informaționale – transport de date securizat, linii dedicate, internet, centre de date, servere dedicate și virtuale, colocare, hosting. 

Cel mai mare contract public de până acum

Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, în 2018 în afară de acest contract, firma a mai câștigat alte 11 în valoare de circa 4,9 milioane lei, adică cu o valoare de patru ori mai mică și care prevăd prestarea de servicii sau lucrări pentru Fisc sau Ministerul Afacerilor Interne.

În 2017, Rapid Link a câștigat patru contracte în valoare de aproape 5,9 milioane lei, iar în anii 2013-2016 valoarea totală a contractelor nu a depășit cota de un milion de lei.

Astfel contractul semnat pe 27 decembrie 2018 ce prevede livrarea de seturi de bunuri pentru nou-născuți, este cel mai mare pentru această companie.

Program de 68 de milioane lei

Amintim că pe 24 octombrie 2018 Guvernul a anunțat cu mare pompă că de la 1 decembrie 2018, lansează programul „O nouă viață”. "Începând cu luna decembrie curent, familiile din Republica Moldova vor primi gratuit din partea Guvernului seturi de articole pentru nou-născuți", anunța Guvernul.

Proiectul vine în susținerea familiilor tinere pentru acoperirea unor cheltuieli la nașterea copiilor. Pentru realizarea programului, în anul 2018, din bugetul de stat urmau a fi alocate peste 5,6 milioane de lei, iar pentru anul 2019 vor fi necesare circa 68 milioane de lei.

„Sperăm că prin această inițiativă să sporim natalitatea în Republica Moldova, oferind un ajutor suplimentar familiilor cu copii”, declara atunci Silvia Radu, ministrul Sănătății.

Anterior Ziarul de Gardă a scris că licitația din noiembrie 2018, organizată de Ministerul Sănătății, a fost câștigată de Publicația Periodică „Revista Odorașul”, care aparține soției lui Victor Osipov, fost consilier al liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, actualul ambasador al Republicii Moldova în Austria.

Contractul de 1,9 milioane lei prevedea că în decembrie 2018, „Revista Odorașul” va aproviziona maternitățile cu 2.842 de cutii cu produse pentru nou-născuți.

De notat că pe parcursul anului 2017, în Republica Moldova s-au născut circa 34.000 de copii, cu peste 3.300 mai puțin decât în 2016, fiind cea mai bruscă scădere din ultimii 20 de ani.

Conform prognozelor Centrului de Cercetări Demografice în următorii ani se așteaptă o scădere a numărului de nou-născuți, iar pentru a opri această tendință sunt necesare măsuri urgente, argumenta necesitatea unui astfel de program Ministerul Sănătății.

Practica donării cutiei cu bunuri la naștere este implementată în mai multe țări, o condiție fiind ca mărfurile incluse să fie în mare parte de la producători autohtoni. Primul contract pentru acest program denotă însă faptul că Guvernul și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au ignorat propria decizie și reguli.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati