Surpriză! Seturile de bunuri promise de Guvern pentru nou-născuţi vor fi livrate de o firmă IT

shadow
Duminică, 06.01.2019 09:40   1682
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a selectat compania ce va livra cutii cu bunuri de primă necesitate pentru fiecare nou-născut, în cadrul campaniei lansate de guvern „O nouă viață”. Aceasta nu ar corespunde însă cerinţelor impuse de Guvern.

Este firma Rapid Link SRL din Chişinău care are un capital social de 255.400 lei şi îl are ca unic asociat pe omul de afaceri Victor Baciu, care este şi administratorul acesteia.

De la servicii IT la seturi pentru nou-născuți

Contractul semnat pe 27 decembrie 2018 în valoare de 20,4 milioane lei (16,99 milioane lei fără TVA) prevede livrarea în perioada 1 ianuarie - mai 2019 de seturi de bunuri pentru nou-născuți în toate maternitățile din țară, astfel încât toate familiile să beneficieze de cutiile pentru nou-născuți.

Valoarea contractului este mai mică cu peste trei milioane lei decât a estimat iniţial Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), iar singurul concurent, societatea Universcom a propus un preţ de circa 22 milioane lei cu TVA (18,2 milioane lei, fără TVA).

Firma selectată reprezintă totuşi o surpriză în condiţiile în care aceasta are ca domeniu de activitate oferirea de "soluții profesionale complete în domeniul tehnologiilor informaționale – transport de date securizat, linii dedicate, internet, centre de date, servere dedicate și virtuale, colocare, hosting" şi nu figurează ca producător de astfel de bunuri.

Guvern: Furnizorul trebuie să fie producător autohton!

Contractul provoacă câteva semne de întrebare, în special în privinţa furnizorului selectat. Or, potrivit Regulamentului privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor, aprobat de Guvernul Filip pe 24 octombrie 2018, "furnizorul trebuie să întrunească cumulativ următoarele condiţii:
1) să fie producător autohton, a cărui activitate să țină de producerea mărfurilor inclusiv pentru copii, în conformitate cu actele normative în vigoare;
2) să utilizeze în procesul de producție materie primă nepericuloasă sănătății copilului și prietenoasă cu mediul ambiant, în conformitate cu actele normative în vigoare."

Din datele de pe pagina WEB, dar şi cele de la Agenţia Servicii Publice, compania nu apare ca producător şi nici furnizor de mărfuri pentru copii.

Advertisement

Totodată până acum Rapid Link SRL a câştigat în special contracte de servicii de instalare a sistemelor de cablare structurată, semnalizare de incendiu și pază, servicii de consultanţă, proiectare şi management al proiectelor pentru infrastructura de comunicaţii etc.

Compania Rapid Link SRL oferă soluții profesionale complete în domeniul tehnologiilor informaționale – transport de date securizat, linii dedicate, internet, centre de date, servere dedicate și virtuale, colocare, hosting. 

Cel mai mare contract public de până acum

Potrivit datelor Agenţiei Achiziţii Publice, în 2018 în afară de acest contract, firma a mai câştigat alte 11 în valoare de circa 4,9 milioane lei, adică cu o valoare de patru ori mai mică şi care prevăd prestarea de servicii sau lucrări pentru Fisc sau Ministerul Afacerilor Interne.

În 2017, Rapid Link a câştigat patru contracte în valoare de aproape 5,9 milioane lei, iar în anii 2013-2016 valoarea totală a contractelor nu a depăşit cota de un milion de lei.

Astfel contractul semnat pe 27 decembrie 2018 ce prevede livrarea de seturi de bunuri pentru nou-născuți, este cel mai mare pentru această companie.

Program de 68 de milioane lei

Amintim că pe 24 octombrie 2018 Guvernul a anunţat cu mare pompă că de la 1 decembrie 2018, lansează programul „O nouă viață”. "Începând cu luna decembrie curent, familiile din Republica Moldova vor primi gratuit din partea Guvernului seturi de articole pentru nou-născuți", anunţa Guvernul.

Proiectul vine în susținerea familiilor tinere pentru acoperirea unor cheltuieli la nașterea copiilor. Pentru realizarea programului, în anul 2018, din bugetul de stat urmau a fi alocate peste 5,6 milioane de lei, iar pentru anul 2019 vor fi necesare circa 68 milioane de lei.

„Sperăm că prin această inițiativă să sporim natalitatea în Republica Moldova, oferind un ajutor suplimentar familiilor cu copii”, declara atunci Silvia Radu, ministrul Sănătăţii.

Anterior Ziarul de Gardă a scris că licitația din noiembrie 2018, organizată de Ministerul Sănătății, a fost câştigată de Publicația Periodică „Revista Odorașul”, care aparține soției lui Victor Osipov, fost consilier al liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, actualul ambasador al Republicii Moldova în Austria.

Contractul de 1,9 milioane lei prevedea că în decembrie 2018, „Revista Odorașul” va aproviziona maternitățile cu 2.842 de cutii cu produse pentru nou-născuți.

De notat că pe parcursul anului 2017, în Republica Moldova s-au născut circa 34.000 de copii, cu peste 3.300 mai puţin decât în 2016, fiind cea mai bruscă scădere din ultimii 20 de ani.

Conform prognozelor Centrului de Cercetări Demografice în următorii ani se aşteaptă o scădere a numărului de nou-născuţi, iar pentru a opri această tendinţă sunt necesare măsuri urgente, argumenta necesitatea unui astfel de program Ministerul Sănătății.

Practica donării cutiei cu bunuri la naştere este implementată în mai multe ţări, o condiţie fiind ca mărfurile incluse să fie în mare parte de la producători autohtoni. Primul contract pentru acest program denotă însă faptul că Guvernul şi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au ignorat propria decizie și reguli.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati