Băncile fac jocurile pe piața schimbului de valută în Moldova

shadow
Sâmbătă, 05.01.2019 05:50   2509
La începutul acestui an în Republica Moldova activează 1.160 de unități de schimb valutar, cu opt mai mult decât un an în urmă, arată datele Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Piața este dominată de bănci care dețin 780 de birouri de schimb valutar, sau peste 67% din total.

Citiți și:

O lege draconică pentru piața schimbului de valută

La acestea se adaugă 372 de case de schimb valutar (persoane juridice) care dețin licența Băncii Naționale pentru efectuarea operațiunilor de schimb valutar în numerar cu persoanele fizice pe teritoriul Republicii Moldova.

Advertisement

Totodată și opt hotele dețin puncte de schimb valutar. Altfel spus băncile fac jocul pe piața valutară. 

Lider aici este Moldindconbank care deține o rețea de 193 de birouri de schimb valutar. Alte 182 aparțin Moldova-Agroindbank, 98 - Fincombank, iar 91 de birouri sunt ale Victoriabank.

În schimb Procreditbank nu are nici-un schimb valutar, iar BCR Chișinău are cinci unități.

Potrivit unor estimări făcute de BNM, privind volumul schimbului de valută, atunci 80% revin băncilor și doar 20% - caselor de schimb valutar (CSV). În același timp după acoperirea teritorială raportul este altul, cota caselor de schimb valutar fiind mai mare.

Rulajul în numerar al pieței valutare este estimat la circa patru miliarde dolari.

În 2017 au fost adoptate o serie de modificări a Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care au fost înăsprite sancțiunile pentru încălcările comise de casele de schimb valutar și impun o serie de restricții la operațiuni de schimb valutar.Oportunitati