De ce Rusia nu a anulat taxele vamale la legume, fructe, conserve și vin din Moldova

shadow
Miercuri, 02.01.2019 16:19   2728
Președintele Igor Dodon anunță într-o postare pe pagina sa că Guvernul Federației Ruse a aprobat decizia de a anula, de la 1 ianuarie 2019, taxele vamale la exportul către Rusia a legumelor, fructelor (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conservelor de fructe și legume, dar și a produselor vitivinicole.

„Acest fapt a devenit posibil, grație înțelegerilor pe care le-am avut anterior cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Cu siguranță, decizia respectivă va contribui la creșterea semnificativă a exportului de bunuri moldovenești pe piața rusă, la crearea locurilor de muncă, sporirea veniturilor la buget”, a anunțat Igor Dodon pe Facebook.

O măsură temporară

Totodată el a publicat și textul deciziei Guvernului de la Moscova. Din document rezultă că nu este vorba despre o anulare, ci de o modificare a deciziei din 31 iulie 2014, astfel încât la importul acestor produse din Moldova produse să fie aplicată cota zero a taxei vamale, doar pe o perioadă de șase luni (1 ianuarie-30 iunie 2019).

Citiți și: 

Sancțiunile ruse accelerează reorientarea economiei moldovenești spre piața UE

Din document mai rezultă că Guvernul Rusiei recomandă Ministerelor Dezvoltării Economice, Agriculturii și a celui de Externe, ca în caz de necesitate, până pe 20 martie 2019 să elaboreze măsuri pentru o eventuală extindere a termenelor de acțiune a acestor prevederi.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati