Cum gândacii de bucătărie ajută orașele din China să scape de deșeuri

shadow
Sâmbătă, 29.12.2018 06:10   1917
Gândacii de bucătărie le dau o mare bătaie de cap unor proprietari de locuințe și sunt probabil cele mai detestate ființe printre locatarii de apartamente, însă problema deșeurilor alimentare ar putea schimba această atitudine.

Orașele din Republica Populară Chineză sunt în extindere și generează un volum atât de mare de deșeuri alimentare încât autoritățile nu mai știu unde să le depoziteze, scrie agenția Reuters. Pentru a soluționa problema, ele au apelat la ajutorul gândacilor de bucătărie, care consumă cu tonele resturile de mâncare și la sfârșitul duratei de viață devin înseși hrană pentru animalele domestice. 

La periferia orașului Jinan, provincia Shandong, operează o fermă specială unde muncitorii au grijă ca cei un miliard de gândaci să primească în fiecare dimineață 50 de tone de resturi de mâncare pe care urba le aruncă la gunoi timp de 24 de ore. Această cantitate echivalează cu greutatea a șapte elefanți adulți, însă nu satisface toate nevoile de procesare alimnentară ale orașului, notează publicația. 

Ferma este un proiect al companiei Shandong Qiaobin Agricultural Technology Co, care intenționează să deschidă încă 3 ferme de acest fel în anul următor, pentru a dispune de o treime din totalul de deșeuri alimentare generate de circa 7 milioane de locuitori ai Jinan.

Advertisement

Resturile sunt lăsate să treacă prin tuburi care unesc containerele recipiente cu boxele ce găzduiesc coloniile cu gândacii. Aceștia sunt destul de harnici la consumul de resturi și se descurcă de minune cu lucrul pentru care sunt crescuți, cu condiția că umiditatea și temperatura sunt potrivite pentru a-i întreține în bună sănătate și cu apetit înalt. 

Hrană pentru animale domestice

De noul tip de activitate agricolă beneficiază și sectorul animalier. După șase luni de viață, gândacii devin resurse alimentare valoroase pentru fermele de porci și pești, datorită conținutului mare de proteine. Un fost distribuitor de telefoane mobile, Li Bingcai, a investit un milion de iuani (peste 146.000 de dolari SUA) în creșterea gândacilor de bucătărie, pe care îi vinde în fond întreprinderilor agricole specializate în creșterea animalelor, dar și companiilor farmaceutice. 

O altă companie, GoodDoctor, are 6 miliarde de gândaci de bucătărie. Potrivit managerului Wen Jianguo, "esența extrasă din aceste insecte este bună pentru vindecarea ulcerului peptic și oral, a plăgilor de piele și chiar a cancerului de stomac". Totodată, câteva echipe de cercetători chinezi testează extractele din gândaci de bucătărie la fabricarea măștilor de frumusețe, producerea pastilelor dietetice și tratamente împotriva pierderii părului. 

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă insectele ar scăpa din boxele unde sunt ținute, proprietarul a comparat situația cu o scenă dintr-un film de groază, însă a dat asigurări că a luat toate măsurile necesare pentru a preveni o astfel de situație: ”În jurul fermei este un șanț plin cu apă și pești. Dacă gândacii scapă cumva, ei pur și simplu vor nimeri în apă, unde vor fi mâncați de pești”. 

Publicația ”South China Morning Post” a postat un reportaj la această temă pe canalul său din YoutubeOportunitati