Peste 3.200 de terenuri agricole vor fi expropriate pentru un gazoduct

shadow
Joi, 20.12.2018 09:50   2190
Peste 3.200 de terenuri agricole și câteva din intravilanul localităților aflate pe segmentul de construcție a conductei de gaze pe direcția Ungheni-Chișinău vor fi expropriate, iar deținătorii bunurilor vor primi despăgubiri din partea statului și companiei.

Potrivit unei hotărâri aprobate de guvern, terenurile expropriate se află în raioanele: Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Călărași și municipiul Chișinău și urmează a fi utilizate în lucrările de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău, declarate de utilitate publică de interes național de parlament încă în vara anului 2017.

Citiți și:

Licitație cu repetiție. De ce nu începe construcția gazoductului ce ne salvează de Gazprom

Din totalul de peste 3.200 de terenuri, doar 25 se transmit în proprietatea deplină a statului și vor trece în administrarea Ministerului Economiei și Infrastructurii, în timp ce 3.184 de terenuri se transmit în folosința temporară a statului pe întreaga durată de executare a lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău, declarate de interes național. 

Totodată, proiectul prevede instituirea unei Comisii pentru soluționarea întâmpinărilor, pentru a evalua prejudiciile materiale și determinarea cuantumului despăgubirii pentru proprietatrii/deținătorii de alte drepturi reale care nu sunt de acord cu plata compensatorie calculată și specificată în
propunerea de expropriere.

Advertisement

Documentul prevede că despăgubirile vor fi achitate din mijloacele alocate de la bugetul de stat și din mijloacele financiare ale fostei întreprinderi de stat Vestmoldtransgaz (privatizată în acest an de compania Transgaz din România) sau ale succesorului său în drepturi și obligații în conformitate cu art. 3 al Legii nr. 105/2017.

O estimare a costurilor ce ar urma să fie suportate de buget sau de companie nu a fost făcută.

Gazoductul Ungheni-Chișinău va avea lungimea de 120 de kilometri și urmează a fi contruită de către compania românească Transgaz. Costurile lucrărilor sunt estimate la circa 90 milioane de euro.

Deocamdată au loc licitațiile pentru desemnarea companiilor ce vor efectua lucrăruile.

Anterior autoritățile de la Chișinău afirmau că lucrările vor începe în 2015-2016, apoi - în 2017, ulterior s-a vorbit de 2018. Totodată ele au promis că acest gazoduct va fi gata în anul 2019, dar ulterior s-a anunțat că românii au un termen de până la 23 de luni pentru realizarea Programului Investițional în mărime de până la 93 milioane euro. Altfel spus conducta va fi gata cel mai probabil că în vara anului 2020, în ajunul alegerilor prezidențiale.



Oportunitati