Venituri de sute de milioane lei ratate de companiile de pe piața comunicațiilor electronice

shadow
Miercuri, 19.12.2018 07:15   1561
În trimestrul III al acestui an volumul veniturilor provenite din activitățile desfășurate pe piața de comunicații electronice (telefonie mobilă și fixă, Internet mobil și fix, transmisie și retransmisie a programelor audiovizuale etc.) a continuat să scadă, față de perioada similară a anului trecut, cu 4,2% și a totalizat 1,6 miliarde lei.

Această scădere a fost determinată de micșorarea vânzărilor pe trei segmente de piață: telefonie mobilă, telefonie fixă, transmisia și retransmisia programelor audiovizuale, se arată într-un raport al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI).

Minus 200 de milioane lei -  pe piața telefoniei mobile

Astfel, vânzările pe piața serviciilor de telefonie mobilă au scăzut cu 5,5% și au alcătuit 826 milioane lei, cea mai semnificativă fiind în cazul companiei Moldcell - cu circa 9%, urmată de Orange - cu 5,3%, în timp ce ale Unite/Moldtelecom s-au majorat cu 15,1%.

Citiți și:

Monopol la Nistru: Inițiativa democraților ce va legaliza activitatea Interdnestrcom

În total în 9 luni ale acestui an veniturile celor trei operatori de pe piața de telefonie mobilă au constituit 2,37 miliarde lei, în scădere cu circa 200 de milioane lei față de aceeași perioadă a anului 2017. Diminuarea s-a produs ca urmare a scăderii cu circa 100.000 a numărului total de utilizatori de telefonie mobilă, dar și a traficului de voce. 

Cea mai semnificativă cotă a pieței de telefonie mobilă, în funcție de numărul de utilizatori - de 58,4% a fost deținută, ca și în perioadele precedente, de Orange Moldova, Moldcell a avut o cotă de piață de 32,8%, iar Moldtelecom” - de 8,8%.

Prăbușire la telefonia fixă

Şi mai rău stau lucrurile pe piața servicilor de telefonie fixă, unde în trimestrul III veniturile din vânzări s-au micșorat cu 19,7% și au totalizat doar 137,3 milioane lei.

Advertisement

Totodată în nouă luni ale acestui an veniturile operatorilor de pe piața telefoniei fixe s-a diminuat cu circa 20% față de aceeași perioada din 2017: de la 531 milioane lei la doar 422 milioane lei. 

Potrivit datelor ANRCETI diminuarea are loc în paralel cu reducerea cu circa 26.000 a numărului total de abonați și a traficului de voce. În trimestrul III din 2018, cea mai mare cotă de piață, după cifra de abonați a fost deținută în  continuare de SA Moldtelecom – 89,3%, în timp ce cota de piață deținută de ceilați 22 de operatorii alternativi a fost de 10,7%.

Cea mai mare cotă de piață, în funcție de venituri – de 95,6% - era deținută de Moldtelecom, iar cota cumulativă a celorlalți furnizori de telefonie fixă a însumat 4,4%.

O scădere de 3,8%, până la 58,3 milioane lei au înregistrat și veniturile companiilor ce prestează servicii de transmisie și retransmisie a programelor audiovizuale.

Veniturile din serviciile de Internet sunt în ascensiune

În același timp, veniturile realizate din vânzarea serviciilor de Internet mobil și Internet fix au crescut semnificativ. Conform datelor ANRCETI, volumul total al vânzărilor pe piața serviciilor de acces la Internet fix și mobil a crescut în trimestrul III al 2018, față de aceiași perioadă a anului trecut, cu 11% și a  totalizat 602,1 milioane lei. 

Astfel volumul total al veniturilor de serviciilor de acces la Internet fix s-au mărit cu 6,9% și au totalizat 321,4 milioane lei. Potrivit ANRCETI cifra de afaceri a Sun Communications SRL (Orange Moldova) s-a diminuat cu 33,1% și a alcătuit 10,5 milioane lei, în timp ce Moldtelecom a înregistrat venituri de peste 205,6 milioane lei, în creștere cu 5,2%, iar Starnet SRL - de 66,4 milioane lei, în creștere cu 10,8%. 

Citiți și:

Doar 8,9% dintre conexiunile fixe la internet din Moldova permit viteze de peste 100 Mbps 

În urma acestei evoluții cota de piață a operatorilor de Internet în bandă largă la puncte fixe, în funcție de veniturile obținute, a fost următoarea: Moldtelecom – 64%, Starnet – 20,6%, Sun Communications – 3,3%, iar cota sumară a celorlalți furnizori ai serviciilor de acces la Internet a constituit 12,1%

În același timp vânzările serviciilor de acces la Internet mobil au crescut în trimestrul III al 2018 cu 16% și au însumat 280,7 milioane lei. Orange Moldova a obținut venituri în valoare de 178,3 milioane lei, Moldcell”– de 76,8 milioane lei, iar Moldtelecom” – de 25,6 milioane lei. 

Cea mai mare cotă pe piața serviciilor de acces la Internet la puncte mobile, în funcție de cifra de afaceri – de 63,5% a deținut-o Orange Moldova, Moldcell a avut o cotă de piață de 27,4%, iar Moldtelecom – de 9,1%. În aceeași perioadă, veniturile furnizorilor provenite din prestarea serviciilor de acces la Internet mobil dedicat au constituit - 75 milioane lei: Orange Moldova - 32,9 milioane lei, Moldcell – de 19,1 milioane lei, iar Moldtelecom – de 23,1 milioane lei.

De notat că în total în nouă luni ale acestui an veniturile în sectorul de comunicații electronice au constituit peste 4,92 miliarde de lei, în scădere cu circa 2,5% față de aceeași perioadă a anului 2017.  Oportunitati