Demisia lui Sergiu Cioclea de la BNM ar putea avea efecte asupra economiei

shadow
Vineri, 14.12.2018 12:26   1020
Demisia surprinzătoare din 20 noiembrie a Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, adaugă o nouă doză de incertitudine privind evoluția economiei și prognozele pentru 2019, susțin economiștii de la Expert-grup.

"Această incertitudine provine atât din cauza întrebărilor care planează asupra cauzelor reale ale demisiei, dar și în legătură cu poziția politică ce urmează a fi adoptat de noul guvernator și, implicit, de măsura în care BNM va rămâne în continuare o instituție independentă în raport cu Guvernul", se arată în publicația MEGA, ediția a XIX-a „Economia în centuri de siguranță - urmează un an electoral”.

Guvernul poate submina sectorul bancar?

Experții precizează că după valul de reforme orientate spre fortificarea sectorului bancar, Guvernul vine cu o serie de inițiative legislative care poate submina capacitatea băncilor de a preveni accederea unor fonduri de proveniență dubioasă în circuitul financiar.

Citiți și:

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei și-a dat demisia 

"Amnistia de capital sau programul cetățenie prin investiții par a nu se înscrie în logica dezvoltării sistemului financiar susținută de BNM, și nici în contextul angajamentelor asumate în contextul noii legislații de prevenire și combatere a spălării banilor.

Advertisement

În condițiile date, urmează de văzut în ce măsură BNM va asigura ireversibilitatea reformelor realizate și în ce măsură va rămâne adepta obiectivelor actuale de politică monetară", se arată în analiză.

Cât despre noul guvernator, Octavian Armașu, apoi Expert-grup susține că acesta va juca un rol important în finalizarea programului existent și eventuala negociere a unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional.

Or, pe parcursul anului viitor, FMI urmează sa mai deburseze o tranșă în formă de suport bugetar în valoare de 700 milioane lei.

Condițiile meteorologice rămân o sursă majoră de riscuri

Şi condițiile meteorologice rămân o sursă majoră de riscuri. "Pe parcursul întregii perioade pentru care există date statistice, agricultura a fost sectorul care a demonstrat cea mai eratică evoluție, în mare parte condiționată de combinația gradului de suficiență a umidității și a regimului termic în perioada de vegetație activă", susțin experții.

Potrivit lor, serviciul meteorologic național nu realizează prognoze pentru orizontul anului 2019 și după cum arată condițiile climaterice din ultimele decenii și actuale, asemenea prognoze ar fi, în orice caz, hazardate.

Condițiile meteo vor avea impact și asupra prețurilor produselor agricole, nivelul optimal al acestora reflectând un echilibru fragil între obiectivul de majorare a veniturilor agricultorilor și cel de asigurare a securității alimentare a întregii populații.

Dar principalele riscuri sunt de natură geopolitică și geo-economică, care subminează atât cererea, cât și oferta globală și care au impcat asupra situației economice din Moldova și regiune.

La fel și climatul politic din anul 2019 rămâne o mare necunoscută, cu implicații asupra economiei reale și asupra echilibrului bugetului public național, mai constată Expert-Grup. 

Citiți și:

Prognoze economice tot mai pesimiste pentru anul electoral 2019Oportunitati