De ce nu sunt eliminate tarifele de roaming între România și Republica Moldova

shadow
Vineri, 14.12.2018 06:30   1404
Problema eliminării tarifelor de roaming între România și Republica Moldova nu este la noi, a declarat joi, 13 noiembrie, fostul premier Sorin Grindeanu, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații din România (ANCOM).

"În privința datelor s-a ajuns la un acord între operatorii ambelor țări. Singura problemă este pe voce pentru că tarifele de terminare în Moldova sunt de vreo 20 de ori mai mari decât în România", a declarat pe 13 decembrie 2018, Sorin Grindeanu, citat de Hotnews.ro.

Citiți și:

Cine blochează și cine manipulează cu introducerea roamingului gratuit între România și Moldova

Acesta a adăugat că operatorii din România au spus că nu ar fi probleme nici pe voce cu eliminarea tarifelor de roaming, dacă vor fi tarife de terminare similare între cele două țări.

Advertisement

Tariful de terminare (sau interconectare) reprezintă tariful pe care îl plătește un operator pentru terminarea apelurilor abonaților săi în rețeaua altor operatori. Tariful de terminare este parte din prețul final pe care-l plătește orice utilizator de comunicații electronice.

Amintim că luna trecută a avut loc la București o ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova. Tot atunci, Ministrul român al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, și omologul său din Republica Moldova, Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii, au semnat o declarație comună prin care cei doi demnitari își asumă "angajamentul ferm de continuare a eforturilor pentru eliminarea tarifelor de roaming între cele două state."

În presa de la Chișinău însă au apărut speculații potrivit cărora ANCOM  inclusiv șeful ei, fostul premier al României, Sorin Grindeanu s-ar opune excluderii tarifelor de roaming la convorbirile telefonice mobile dintre Republica Moldova și România.

"Sursele noastre spun că Sorin Grindeanu își argumentează reticența prin faptul că unii operatori de telefonie mobilă de pe piața românească nu ar avea beneficii de la excluderea taxelor de roaming", scria Ziarul Național.

Atât administrația ANCOM de la București, cât și administrația ANRCETI de la Chișinău au susținut că acestea sunt niște speculații precizând că negocierile pentru eliminarea tarifelor de roaming continuă, iar acestea urmăresc să identifice soluții pentru ca operatorii de telefonie să aibă o suficientă marjă economică în scopul de a reduce tarifele de roaming aplicabile utilizatorilor.

 Oportunitati