Fostul premier Victor Ponta dă vina pe România pentru că nu s-a construit gazoductul

shadow
Miercuri, 12.12.2018 08:39   1187
"Republica Moldova nu trebuie să ia gazul numai din România. Trebuie să-l ia de unde e mai ieftin și mai sigur. Dacă e mai ieftin din Rusia, să-l ia de acolo", a declarat fostul premier al României, Victor Ponta, liderul Partidului „Pro România”, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova.

Politicianul a susținut că din punct de vedere al infrastructurii, Republica Moldova este dependentă față de gazul din Rusia, de aceea este important ca să aibă doi furnizori de gaze naturale.

Interconexiunea energetică și gazieră

„Eu nu am zis niciodată că Republica Moldova trebuie să ia gazul numai din România. Trebuie să-l ia de unde e mai ieftin. De unde e mai sigur. Dacă e mai ieftin din Rusia, îl iei de acolo. Dacă ai un singur furnizor, acela întotdeauna te ține cu spatele la perete”, a menționat fostul premier al României.

Cât despre gazoductul Iași-Ungheni (cu extinderea până la Chișinău), unul dintre proiectele de infrastructură, lansate în perioada în care a fost prim-ministru, Victor Ponta a spus că a fost obținut acordul cu BERD-ul pentru finanțare.

Citiți și:

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău nu va începe nici în acest an

„S-au mișcat mult mai greu: 2016, 2017.

Advertisement

E din vina României, nu din cea a Republicii Moldova. Pentru că și noi la București schimbăm guverne. Am văzut că în sfârșit s-au semnat toate contractele pentru proiectare și execuție și sper cât mai repede, aici, în Chișinău, să aveți posibilitatea dacă nu vine gaz din Est, să vină gaz din Vest”, a afirmat Ponta.

Un alt proiect pe care liderul Partidului „Pro România” îl consideră important pentru ca Republica Moldova să-și poată asigura securitatea proprie, dar în același timp să devină și un furnizor de securitate și pentru regiune este interconectarea rețelelor de energie electrică dintre România și Republica Moldova.

„Transelectrica din România a pornit contractele, studiile de fezabilitate. Sper să aibă și bani, pentru că acum în România, companiile au o mică problemă. Li s-au cam luat banii la buget și nu au din ce să facă investiții”.

Podurile și calea ferată

Un al treilea proiect ține de podurile rutiere. „Prutul nu-i nici cât Dunărea, nici cât Nilul sau Amazonul. Nu costă foarte mult, se pot face. Şi din punctul de vedere al interconectării economice: gaz, energie electrică și drum. Deja lucrurile se pot schimba în bine”.

Victor Ponta consideră că o chestiune mai complicată decât celelalte, din punct de vedere tehnic, este conexiunea feroviară.

"Peste tot prin lume, nu doar prin America, în China, în Japonia și în alte țări se fac trenuri care merg cu 300 - 400 de km la oră. Noi nu reușim să rezolvăm marea problemă cu conectarea de cale ferată. Cred că și aici dacă am avea mai multă stabilitate politică de ambele părți, adică guvern, proiecte, lucrurile ar merge bine. În 2015, cred, am spus și nu am vrut să fiu rău cu Republica Moldova", a spus fostul premier:

„Aveți o problemă, de câte ori vin la Chișinău e un alt prim-ministru cu care mă întâlnesc. Eu sunt prieten cu toți și-i ajut pe toți, dar opriți-vă”. Cred că era chiar domnul Pavel Filip căruia i-am zis chestia asta. Acum domnul Pavel Filip cred că poate să spună de România: „Domnule, de câte ori vin la București, e un alt prim-ministru”. Poate ne oprim și noi la București. De câte ori schimbăm guverne, miniștri, o luăm de la capăt și proiectele nu se fac”, a mai subliniat Victor Ponta.Oportunitati