Aplicația ce va facilita trecerea controalelor vamale

shadow
Luni, 10.12.2018 06:41   889
Versiunea modernizată a aplicației electronice de declarare prealabilă TIR-EPD (TIR – Electronic Pre-Declaration) a Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU) ar urma să devină funcțională începând cu luna ianuarie a anului 2019.

Restabilirea funcționalității modulului în sistemul informatic de procesare a declarațiilor vamale ”ASYCUDA World”, utilizat de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova, va permite Vămii să pună în aplicare proceduri de verificare moderne și conforme directivelor europene, să perfecționeze gestionarea riscurilor, precum și să treacă în viitor la un regim deplin de vămuire electronică.

De asemenea, vor beneficia direct companiile care transportă mărfuri sub acoperirea Carnetului TIR. Relansarea a avut loc la inițiativa și prin contribuția Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova în beneficiul Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Advertisement

Reglementările în vigoare ale Uniunii Europene obligă toate companiile care efectuează transport de mărfuri sub acoperirea Carnetelor TIR, să transmită din timp informațiile electronice TIR spre sistemele IT ale autorităților vamale naționale ale statelor membre UE.

”Pe lângă numeroasele avantaje directe pentru transportatorii moldoveni, serviciul dat va oferi beneficii și transportatorilor din alte țări, care efectuează transportul internațional în Republica Moldova sau în tranzit prin ea – circa 100.000 de curse pe an”, a menționat Dumitru Albulesa, administratorul AITA. 

Modulul a fost disponibil anterior, din 2009 pînă în 2013, Moldova fiind prima țară din afara spațiului comunitar care a utilizat TIR-EPD. Însă datorită anumitor dificultăți tehnice la modernizarea sistemului informatic de gestiune ”ASYCUDA World” nu s-a reușit reintegrarea modulului TIR-EPD.

TIR-EPD este o aplicație care permite titularilor de carnete TIR (transportatori auto) să transmită gratuit declarații electronice prealabile către autoritățile vamale din diferite țări. Acest schimb de informații ȋn avans facilitează analiza riscurilor și accelerează trecerea frontierei țărilor tranzitate. Actualmente, TIR-EPD este implementat în 35 de țări din Europa și Asia. Oportunitati