Regatul Unit a suspendat programul de vize pentru bogați în cadrul campaniei de luptă cu crima [SONDAJ]

shadow
Vineri, 07.12.2018 06:44   2041
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a suspendat programul ce prevede eliberarea de vize persoanelor bogate în schimbul investițiilor, în încercarea de a bloca o metodă prin care oligarhii ruși și chinezii bogați obțin permise de ședere permanentă și cetățenia britanică.

Decizia intră în vigoare vineri, 7 decembrie 2018, și face parte din pachetul de reforme ce au scopul de a contracara operațiunile de spălare a banilor murdari și de a combate crima organizată, se spune într-un comunicat al Ministerului de Interne de la Londra, citat de agenția Bloomberg. Solicitanții de acte britanice vor fi nevoiți de acum încolo să ofere rapoarte de audit al intereselor financiare și de afaceri. Totodată obligațiunile de stat au fost excluse din lista activelor eligibile pentru investiții, în schimbul acestor acte. Această clauza va fi anulată după operarea unor modificări în anul viitor. 

Relații otrăvite

Suspendarea programului vine după deteriorarea relațiilor între Londra și Moscova la maximum istoric de la sfârșitul Războiului Rece în rezultatul otrăvirii de către doi spioni ruși a unui cetățean britanic, transfug din organele de securitate ale Federației Ruse, și a fiicei lui, în martie curent. Drept răspuns, guvernul Theresei May a expulzat zeci de cetățeni ruși suspectați de colaborarea cu serviciile secrete de la Moscova. Oligarhul Roman Abramovici este unul dintre cei prinși în vârtejul tensiunilor – guvernul britanic a refuzat să-i prelungească viza, forțându-l să apeleze la Israel pentru a-și perfecta un pașaport al acestei țări. 

Prim-ministrul May a declarat la începutul anului curent că autoritățile britanice au lansat o procedură de revizuire a programului după ce un deputat a solicitat public să fie divulgată informația despre originea banilor celor 700 de cetățeni ruși care au obținut vize pentru aflarea temporară sau permanentă în țară.

Advertisement

Mecanismul instituit în aprilie 2018 a permis forțelor de ordine și reprezentanților justiției să aresteze orice proprietate în cazul în care depistează că prețul plătit este mai mare decât venitul oficial al noului proprietar. În același timp, în rezultatul introducerii unor noi reguli de verificare a sursei banilor și a dublării sumei minime de investiții până la 2 milioane de lire sterline, numărul solicitanților s-a redus considerabil în anul 2015. 

Programul este popular printre chinezi

Programul de acordare a vizelor britanice este destinat investitorilor din afara Spațiului Economic European și Elveției, însă noile reguli de combatere a spălării banilor a tăiat drastic din pofta de intrare în UK. În anii recenți a crescut simțitor numărul de chinezi care au apelat la acest program – în trimestrul trei 2018 ei au constituit aproape 50 la sută din total, comunică firma de servicii financiare Shard Capital Partners LLP.

Programe similare există și în alte părți ale lumii. În SUA acesta se numește EB-5 și permite imigranților care creează locuri de muncă să locuiască permanent în Statele Unite. Și Portugalia are un program de acest gen – Programul Viza de Aur – care permite străinilor să cumpere proprietăți în valoare de minimum jumătate de milion de euro, în schimbul permisului de ședere. 

Decizia guvernului britanic ar putea afecta oameni de diferite naționalități, dar cel mai mult aceasta bate în oligarhii ruși, a subliniat Bloomberg. UK a fost o perioadă îndelungată o destinație favorabilă pentru rușii ultra-bogați, care consideră Marea Britanie un loc sigur pentru afaceri, pentru ascunderea averilor și educația descendenților. Ei chiar au rebotezat capitala în ”Londongrad”. Autoritățile britanice speră că măsurile impuse vor reduce atractivitatea față de jurisdicția britanică în cazul oligarhilor din Rusia. 

Numărul de solicitări de vize în cadrul programului de investiții contra rezidență / cetățenie

“Noi nu vom tolera persoane care nu vor să respecte regulile și abuzează de sistem. Vom avea grijă ca doar investitorii veritabili, care intenționează să susțină businessul britanic, vor beneficia de sistemul nostru de imigrare” a declarat ministrul pentru Imigrare Caroline Nokes said. 

Dificil de probat

Însă specialiștii de la firma londoneză Five St. Andrew”s Hill, care se ocupă de recuperarea activelor, atenționează că acumularea probelor privind originea banilor este un proces dificil și depinde de trasabilitatea surselor din care provin banii. 

Bloomberg a scris anterior că 9 din cei 25 cei mai bogați ruși dețin cote în multiple active înregistrate în Marea Britanie, fie că este vorba despre o proprietate sau o companie. Lista acestor active include cele mai scumpe case care pot concura cu Palatul Buchingham (reședința regală), cluburile de fotbal Chelsea și Arsenal. Guvernul nu a pus deocamdată pe nimeni sub acuzare, iar un reprezentant al miliardarului rus Alișer Usmanov a declarat pentru agenție că patronul are toate actele care dovedesc legalitatea obținerii activelor pe care le controlează pe teritoriul britanic. Oportunitati