Dudnic reformatorul: De ce amnistia fiscală va continua și după alegeri

shadow
Joi, 06.12.2018 06:37   3473
În ultima ședință din 30 noiembrie 2018, deputații din coaliția de guvernare au ajustat iarăși, în grabă mare, legislația fiscală, modificând o serie de prevederi din Codul Fiscal, Codul Vamal și alte legi, sub pretextul facilitării businessului.

Astfel, Parlamentul a votat o nouă modificare în Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, adoptată pe 27 iulie 2018 și supranumită „Legea amnistiei fiscale”, pentru că prevede posibilitatea declarării acelor bunuri și surse financiare care nu au fost declarate și, respectiv, impozitate anterior, astfel fiind posibilă legalizarea acestora.

Amnistia fiscală bate pasul pe loc

La propunerea democratului Corneliu Dudnic, perioada declarării voluntare se prelungește cu încă o lună de zile și ar urma să se încheie deja pe 1 martie 2019, adică după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Totodată subiecții declarării voluntare vor putea depune deja până pe 15 februarie 2019, o notificare la Serviciul Fiscal cu privire la declararea voluntară a bunurilor. În prezent în lege acest termen este de 10 decembrie 2018.

A fost prelungit cu trei luni și termenul limită pentru declararea voluntară a bunurilor imobiliare și a mijloacelor de transport și în loc de 1 noiembrie 2018, termen ce a fost trecut deja de o lună de zile, deputații democrați și aliații săi au stabilit o altă dată - 1 februarie 2019.

„Am propus aceste modificări pentru că populația este slab informată despre amnistie și sunt puține persoane ce au aplicat la ea, respectiv impactul legii nu este cel așteptat”, a declarat pentru Mold-street.com, deputatul Dudnic.

El însă nu s-a arătat încrezut de faptul că extinderea cu o lună de zile a perioadei declarării voluntare va duce la o schimbare radicală.

O lovitură pentru economie

Economistul Sergiu Gaibu de la Expert-Grup susține că însăși această lege (privind declararea voluntară și stimularea fiscală) rămâne o problemă și „reprezintă o lovitură pentru economia care achită taxele și respectă legislația”.

„În forma actuală legea reprezintă o problemă pentru bunul mers al economiei, pentru contribuabilii care plătesc la timp taxele și sunt de bună credință”, a declarat expertul.

Citiți și:

Ce urmează după majorarea de două ori a taxei pentru declararea voluntară a banilor

De notat că aceste modificări vin la doar trei săptămâni după ce parlamentarii au adoptat alte amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, majorând de două ori, de la 3% la 6%, taxa ce ar urma să o achite subiectul declarării voluntare, la bugetul de stat din suma mijloacelor bănești declarate voluntar.

Advertisement

Oficialitățile din cadrul Guvernului susțineau că aceste amendamente au fost adoptate pentru a menține relațiile cu FMI și alte instituții internaționale și speră că Fondul va debursa la anul și cea de-a patra tranșă din cadrul memorandumului convenit.

"S-a decis să fie aprobate doar aceste amendamente, pentru că în cazul lor s-a ajuns la un consens cu Fondul Monetar Internațional (FMI), restul se va decide mai târziu", a precizat sursa.

Prețurile la benzină rămân neschimbate până la alegeri?

Modificării cu impact pentru afaceri, dar și pentru prețuri au fost operate și la Legea privind piața produselor petroliere, tot la propunerea democratului Dudnic. De exemplu din lege a fost eliminată prevederea potrivit căreia prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts, dar și noțiunea de marjă comercială specifică.

În plus s-a decis că prețurile la carburanți se stabilesc conform Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, document ce ar urma să fie adoptat de ANRE până pe 1 martie 2019, termenul vechi de trei luni de adoptare prevăzut în legea aprobată în iulie 2018 fiind deja depășit.

Un alt amendament duce la eliminarea din articolul 4 a acestei legi a prevederii precum că ANRE "este în drept să ajusteze prețurile plafon pe parcursul perioadei de 3 luni în cazul diferenței mai mari de 10% a cotațiilor medii Platts care duc la diminuarea prețurilor plafon, iar în cazul diferenței mai mari de 10% a cotațiilor medii Platts care duc la majorarea prețurilor plafon", votată tot de deputații democrați pe 20 iulie 2018, adică patru luni în urmă.

În consecință la anul, prețurile la produsele petroliere se vor modifica doar reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării, în conformitate cu standardele de contabilitate incluzând o rată de rentabilitate anuală ce nu va depăși 10%.

„Am propus aceste modificări pentru că și conjunctura pieței s-a schimbat. Noi vrem să fim în pas cu aceste schimbări și sperăm că acestea vor duce la o stabilitate a prețurilor, ca businessul să nu sufere”, a explicat Corneliu Dudnic.

Citiți și:

După benzinăriile duty free urmează o altă lovitură pentru petroliști. Investițiile excluse din preț

De notat că prețurile din Moldova depind mai mult de cotațiile internaționale ale petrolului și de taxele și accizele stabilite de Guvern și Parlament. Pe de o parte statul a redus din 1 octombrie 2018 presiunea fiscală la plata contribuțiilor sociale de către companii, iar pe de alta parte planifică o majorare cu circa 10% a accizelor la produsele petroliere de la 1 ianuarie 2019.

De exemplu, pentru anul 2019, Guvernul planifică să încaseze la buget venituri de peste două miliarde de lei, doar din accizele la importul de produse petroliere.

Reducerea de 50% la plata amenzii în 3 zile, nu pentru toți

Pe de altă parte, Parlamentul a adoptat și alte modificări în legislația fiscală (în baza propunerilor făcute atât de deputatul Corneliu Dudnic, cât și de Sergiu Sârbu și Ştefan Creangă) care pot facilita activitatea companiilor. Astfel potrivit noilor reglementări, la efectuarea multiplă a livrărilor în baza avizului de însoțire în decursul unei luni, furnizorul eliberează, cel puțin o dată pe lună, factura fiscală pe valoarea livrărilor efectuate, în baza avizelor respective.

Totodată, oficiile poștale care au încasat bani în vederea stingerii obligațiilor fiscale ale contribuabililor vor avea posibilitatea să vireze resursele financiare nu mai târziu de a treia zi lucrătoare de la data încasării, actualmente aceasta fiind de o zi.

Proiectul mai prevede limitarea dreptului la reducerea de 50% a amenzilor aplicate contribuabililor, care în decursul a 6 luni consecutive au admis comiterea repetată a încălcărilor privind neutilizarea mașinilor de casă și de control, a terminalelor de plată în numerar și a aparatelor de schimb valutar.

Noile reglementări ar putea să faciliteze procesul de obținere a statutului de exportator aprobat. Astfel, exportatorii de mărfuri obținute integral în Republica Moldova vor putea obține acest statut dacă vor efectua exporturi în mod frecvent și regulat – cel puțin 3 exporturi la fiecare 12 luni calendaristice consecutive în perioada celor 36 luni anterioare prezentării cererii, se menționează într-un comunicat de presă al legislativului.

De notat că modificarea frecventă a legislației, mai ales a celei fiscale, de multe ori fără o informare și consultare prealabilă a mediului de afaceri, generează neîncredere în guvernare și stimulează corupția, susțin experții, dar și oamenii de afaceri.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati