O nouă demisie în guvernul Filip. Cine forțează plecarea șefului ANSA

shadow
Miercuri, 05.12.2018 10:41   1497
De două săptămâni în mediul de afaceri circulă informația precum că și directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, ar urma să își dea demisia, eliberând postul pentru un fost ministru al Agriculturii.

UPDATE: Guvernul a acceptat cererea de demisie a lui Gheorghe Gaberi și l-a numit pe Ion Sula în funcția de director al ANSA.

Ultimele informații arată că aceasta ar urma să fie aprobată chiar în cadrul ședinței de Guvern din 5 decembrie 2018. Gheorghe Gaberi a refuzat însă să comenteze informațiile.

Cine sapă groapa șefului ANSA

"Ar fi o eroare ca Guvernul să îl demită din funcție pe Gheorghe Gaberi, după tot ce a făcut. Numirea unei alte persoane pe criterii politice ne îngrijorează pentru că ANSA este acum o instituție mult mai importantă decât Ministerul Agriculturii, mai ales în contextul implementării Acordului de Liber Schimb", a declarat un om de afaceri, afiliat actualei conduceri a țării.

Advertisement

Potrivit lui în această funcție e nevoie de un specialist și nu o persoană subordonată politic. Totodată acesta a spus că pentru a forța plecarea lui Gaberi sunt folosite diverse probleme din sector, de la pesta porcină, până la noile restricții impuse de Rusia la exportul de fructe din Moldova.

Oamenii de afaceri spun că aceste măsuri restrictive ar fi fost inspirate chiar de anumite cercuri politice de la Chișinău.

Şi vicepreședintele Platformei Dreptate și Adevăr Alexandru Slusari susține într-o postare pe Facebook că Gheorghe Gaberi ar fi fost impus să scrie cererea de demisie, pentru ca fotoliul de la șefia ANSA să fie preluat de către un fost liberal democrat, proaspătul democrat, Ion Sula, care anterior a fost minsitru al Agriculturii, dar a ocupat și această funcție.

„Democrații au nevoie de un candidat câtuși de puțin eligibil pentru circumscripția 37 din raionul Ialoveni, înrucât Ion Sula provine din satul Costești. Iată pentru sporirea vizibilității individului respectiv este sacrificat Gheorghe Gaberi”, a menționat Alexandru Slusari.

Alte surse menționează că la funcția de șef al ANSA ar putea fi promovate și alte persoane din cadrul PDM, inclusiv și un fost deputat.

Gheorghe Gaberi conduce ANSA din 2 martie 2016, iar anterior, în anii 2013-2014 a mai ocupat această funcție, fiind înlocuit tot de Ion Sula.Oportunitati