O nouă demisie în guvernul Filip. Cine forţează plecarea şefului ANSA

shadow
Miercuri, 05.12.2018 10:41   1174
De două săptămâni în mediul de afaceri circulă informaţia precum că şi directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, ar urma să îşi dea demisia, eliberând postul pentru un fost ministru al Agriculturii.

UPDATE: Guvernul a acceptat cererea de demisie a lui Gheorghe Gaberi și l-a numit pe Ion Sula în funcția de director al ANSA.

Ultimele informaţii arată că aceasta ar urma să fie aprobată chiar în cadrul şedinţei de Guvern din 5 decembrie 2018. Gheorghe Gaberi a refuzat însă să comenteze informaţiile.

Cine sapă groapa şefului ANSA

"Ar fi o eroare ca Guvernul să îl demită din funcţie pe Gheorghe Gaberi, după tot ce a făcut. Numirea unei alte persoane pe criterii politice ne îngrijorează pentru că ANSA este acum o instituţie mult mai importantă decât Ministerul Agriculturii, mai ales în contextul implementării Acordului de Liber Schimb", a declarat un om de afaceri, afiliat actualei conduceri a ţării.

Advertisement

Potrivit lui în această funcţie e nevoie de un specialist şi nu o persoană subordonată politic. Totodată acesta a spus că pentru a forţa plecarea lui Gaberi sunt folosite diverse probleme din sector, de la pesta porcină, până la noile restricţii impuse de Rusia la exportul de fructe din Moldova.

Oamenii de afaceri spun că aceste măsuri restrictive ar fi fost inspirate chiar de anumite cercuri politice de la Chişinău.

Şi vicepreședintele Platformei Dreptate şi Adevăr Alexandru Slusari susţine într-o postare pe Facebook că Gheorghe Gaberi ar fi fost impus să scrie cererea de demisie, pentru ca fotoliul de la șefia ANSA să fie preluat de către un fost liberal democrat, proaspătul democrat, Ion Sula, care anterior a fost minsitru al Agriculturii, dar a ocupat şi această funcţie.

„Democrații au nevoie de un candidat câtuși de puțin eligibil pentru circumscripția 37 din raionul Ialoveni, înrucât Ion Sula provine din satul Costești. Iată pentru sporirea vizibilității individului respectiv este sacrificat Gheorghe Gaberi”, a menționat Alexandru Slusari.

Alte surse menţionează că la funcţia de şef al ANSA ar putea fi promovate şi alte persoane din cadrul PDM, inclusiv şi un fost deputat.

Gheorghe Gaberi conduce ANSA din 2 martie 2016, iar anterior, în anii 2013-2014 a mai ocupat această funcţie, fiind înlocuit tot de Ion Sula.Oportunitati