De la statul capturat la statul criminal [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 05.12.2018 09:38   891
Impunitatea și corupția politică reprezintă principalul inamic al democrației și generează consecințe economice, sociale și impact negativ asupra supremației legii, au susținut mai mulți experți, în cadrul unei conferințe internaționale, organizate la Chișinău de către Transparency International Moldova.

30% din parlamentari au ajuns traseiști

Lilia Carasciuc, directorul executiv al Transparency International Moldova, a declarat că corupția politică reprezintă un abuz pentru a menține puterea sau pentru a o consolida.

"Acest fenomen se bazează pe două principii: divide și conduce. Atunci când acest fenomen persistă, societatea este scindată și manipulată, atenția publică este sustrasă de la problemele reale, prin prezentarea unor agende false", a afirmat Lilia Carasciuc.

În acest sens ea a dat exemplul unui grup de interese care a obținut 1/5 din voturi în cadrul alegerilor, iar pe parcursul a câțiva ani au obținut și dețin controlul asupra Parlamentului și a altor instituții din Moldova.

Directorul TI – Moldova a mai spus că migrația politică din ultimii ani a fost una fără precedent. 

Astfel mai mult de 30% din parlamentarii aleși patru ani în urmă și-au schimbat orientarea politică din pro-asiatică în pro-europeană, două treimi din fracțiunea comuniștilor au trecut la democrați, iar patru cincimi din fracțiunea PLDM au ajuns să susțină Partidul Democrat.

Alte exemple menționate se referă la schimbarea sistemului electoral, frauda bancară, la „laundromatul” rusesc, invalidarea alegerilor în capitală, împiedicarea a două referendumuri etc.

De la statul capturat la statul criminal

Miklos Marschall, ex-vicedirectorul executiv al Transparency International, a menționat că fenomenul corupției politice subminează temelia oricărei democrații.

Advertisement

Subminează încrederea între cetățeni, dar și a cetățenilor pentru stat. Și mai grav, în opinia sa, este că subminează tranziția pașnică de la o guvernare la alta.

Balint Magyar, cercetător și fost deputat în parlamentul Ungrariei, a menționat faptul că și în democrațiile liberale există corupție, această fiind una competitivă, în timp ce în regimurile autocrate totul junge sub controlul unei persoane, sau a unui clan.

În opinia sa, ultimii ani demonstrează evoluția unor țări de la statutul de stat capturat la cel de stat criminal, menționând în acest sens cazul țării sale, unde conduce Victor Orban.

Keith Sangent de la Institute for Statecraft din Marea Britanie a menționat progresele obținute de unele state în combaterea coruției, menționând în acest sens cazul Georgiei și al Afganistanului, unde s-au înregistrat rezultate palpabile.

De exemplu, în Afganistan, o comisie creată special din experți internaționali și locali a reușit în cinci ani să recupereze peste 250 de milioane de dolari, furați din bugetul țării, și să blocheze conturi de circa 40 de milioane de dolari în Dubai.

"În prezent bugetul Afganistanului a devenit al doilea cel mai transparent din regiune", a menționat expertul britanic.

Mediul ostil din Moldova

Agnieszka Gmys-Wiktor de la National Endowment for Democracy a menționat că programele legate de responsabilizare și transparență sunt o prioritate pentru fundație, iar "corupția și lipsa de transparență reprezintă amenințări majore pentru orice democrație.

Potrivit ei, situația din Republica Moldova este complicată, deoarece activiștii anticorupție, jurnaliștii de investigație activează într-un mediu ostil, iar fenomenul corupției rămâne în continuare o problemă majoră a țării, conform sondajelor.

Mai adăugăm că într-un mesaj video prezentat la conferință, europarlamentarul Petras Auštrevičius a declarat că niciodată nu este târziu să lupți împotriva corupției, deoarece aceasta este un inamic al unui sistem politic și duce la scăderea nivelului de încredere, generează incertitudini și împiedică dezvoltarea social-economică.

„Eu sper că noua coaliție de guvernământ din Republica Moldova își va asuma acest angajament ca o sarcină importantă, ca o prioritate pentru politica din Republica Moldova. Nu există un viitor împreună cu corupția pentru că, mai devreme sau mai târziu, țara va arăta regres, iar imaginea la nivel internațional va fi distrusă. Din aceste considerente noi, în Europa, dedicăm foarte mult timp combaterii corupției”, a mai spus Petras Auštrevičius.Oportunitati