Cât de solvabilă este Moldovagaz și riscul major ce o paște pe compania moldo-rusă

shadow
Marţi, 04.12.2018 06:40   1617
Ministerul Finanțelor consideră că în pofida faptului că în ultimii doi ani întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz a înregistrat profituri semnificative, există riscul considerabil de neonorare/ insuficiență a resurselor pentru onorarea obligațiilor asumate.

Astfel dacă în anul 2015 SA Moldovagaz înregistra pierderi de peste 3,1 miliarde lei, apoi în anul 2016 un profit de 262 milioane lei, iar în 2017 - de 1,93 miliarde lei, arată o analiză ce a fost efectuată de Ministerul Finanțelor pentru importanța strategică a entității și în contextul notei privind riscurile bugetar-fiscale.

Tarifele majorate au salvat Moldovagaz

Trendul de îmbunătățire este însă un rezultat al ajustării tarifelor la gazele naturale în anul 2016 și nu al unei gestiuni deosebite a acestei societăți.

Analiza arată că creanțele curente ale Moldovagaz constituiau pe 31 decembrie 2017 - 6,37 miliarde de lei, din care creanțele comerciale însumează 3,43 miliarde lei, iar creanțele părților afiliate – 2,16 miliarde lei.

Două săptămâni în urmă în cadrul unei ședințe a Consiliului de Observatori al SA Moldovagaz, prezidată de Valerii Golubev - vicepreședintele Gazprom, s-a discutat despre lucrul aferent încasării datoriilor de la consumatorii finali de gaze naturale - debitori, inclusiv, de la întreprinderile din sectorul termoenergetic al Republicii Moldova.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Comerț extern și datoriile   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati