Demisii în lanț la ANRE și Curtea de Conturi, noi șefi la Consiliul Concurenței și CNPF

shadow
Duminică, 02.12.2018 06:44   3470
În ședința din 30 noiembrie 2018, deputații au votat demisia și numirea în funcții a noi directori la câteva instituții publice subordonate Parlamentului.

Astfel Legislativul a numit în funcție trei noi membri ai conducerii și plenului Consiliului Concurenței, pentru un mandat de cinci ani.

Un deputat democrat, șef la Consiliului Concurenței

Președinte al plenului Consiliului Concurenței a fost numit deputatul democrat Marcel Răducan, fost ministrul al Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului, vicepreședinți - Mihail Ciubotaru și Ion Maxim, membri – secretarul general al Parlamentului, Ala Popescu și Viorel Moșneaga, directorul general al Agenției naționale pentru soluționarea contestațiilor.

Ultimul a fost demis din funcția deținută de către plenul Legislativului, după ce și-a dat demisia, argumentându-și cererea prin numirea în altă funcție. De notat că Moșneaga a exercitat funcția de director general mai puțin de doi ani la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, instituită prin Hotărârea Parlamentului la finele anului 2016.

Advertisement

Totodată vicepreședinții - Mihail Ciubotaru și Ion Maxim, au lucrat până acum în aceleași funcții la Consiliul Concurenței.

Candidaturile numite au depus jurământul de învestire de la tribuna centrală a Parlamentului. Membrii plenului Consiliului Concurenței au fost votați de către 54 de deputați din cei prezenți la ședință.

De notat că Viorica Cărare, care a condus timp de aproape 12 ani, de la fondare această instituție a anunțat că pleacă din funcție.

Totodată deputații au decis ca Nina Dosca să fie numită pentru încă cinci ani în funcția de vicepreședintă a Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Demisii la Curtea de Conturi și ANRE

De asemenea, Legislativul a eliberat-o, din funcția de membru și vicepreședintă a Curții de Conturi pe Tamara Andrușca, care a depus cererea de demisie din propria inițiativă.

Tamara Andrușca a muncit anterior în diverse companii ce au fost și sunt afiliate liderului democrat Vladimir Plahotniuc, inclusiv Prime-Management SRL, Victoriabank și Petrom Moldova. 

La fel, au fost eliberați din funcție și doi directori ai Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

E vorba de Ghenadie Pârțu și Iurie Onica, care și-au dat demisia din motive personale. Totodată mandatul lor de cinci ani a expirat încă în iulie 2013. Oportunitati