Demisii în lanț la ANRE și Curtea de Conturi, noi șefi la Consiliul Concurenței și CNPF

shadow
Duminică, 02.12.2018 06:44   2544
În ședința din 30 noiembrie 2018, deputații au votat demisia și numirea în funcții a noi directori la câteva instituții publice subordonate Parlamentului.

Astfel Legislativul a numit în funcție trei noi membri ai conducerii și plenului Consiliului Concurenței, pentru un mandat de cinci ani.

Un deputat democrat, şef la Consiliului Concurenței

Președinte al plenului Consiliului Concurenței a fost numit deputatul democrat Marcel Răducan, fost ministrul al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, vicepreședinți - Mihail Ciubotaru și Ion Maxim, membri – secretarul general al Parlamentului, Ala Popescu și Viorel Moșneaga, directorul general al Agenției naționale pentru soluționarea contestațiilor.

Ultimul a fost demis din funcția deținută de către plenul Legislativului, după ce şi-a dat demisia, argumentându-şi cererea prin numirea în altă funcţie. De notat că Moşneaga a exercitat funcţia de director general mai puţin de doi ani la Agenția Naţională pentru Soluționarea Contestațiilor, instituită prin Hotărârea Parlamentului la finele anului 2016.

Advertisement

Totodată vicepreședinții - Mihail Ciubotaru și Ion Maxim, au lucrat până acum în aceleaşi funcţii la Consiliul Concurenţei.

Candidaturile numite au depus jurământul de învestire de la tribuna centrală a Parlamentului. Membrii plenului Consiliului Concurenței au fost votați de către 54 de deputați din cei prezenți la ședință.

De notat că Viorica Cărare, care a condus timp de aproape 12 ani, de la fondare această instituţie a anunţat că pleacă din funcţie.

Totodată deputaţii au decis ca Nina Dosca să fie numită pentru încă cinci ani în funcția de vicepreședintă a Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Demisii la Curtea de Conturi şi ANRE

De asemenea, Legislativul a eliberat-o, din funcția de membru și vicepreședintă a Curții de Conturi pe Tamara Andrușca, care a depus cererea de demisie din propria iniţiativă.

Tamara Andrușca a muncit anterior în diverse companii ce au fost şi sunt afiliate liderului democrat Vladimir Plahotniuc, inclusiv Prime-Management SRL, Victoriabank şi Petrom Moldova. 

La fel, au fost eliberați din funcție şi doi directori ai Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

E vorba de Ghenadie Pârţu şi Iurie Onica, care şi-au dat demisia din motive personale. Totodată mandatul lor de cinci ani a expirat încă în iulie 2013. Oportunitati