Cine blochează și cine manipulează cu introducerea roamingului gratuit între România și Moldova

shadow
Vineri, 30.11.2018 06:23   2368
Doar de Ziua Națională a României, pe 1 decembrie 2018 cetățenii din România și Republica Moldova vor avea acces gratuit la serviciile de voce, SMS și date în roaming între cele două țări. În jurul acestui pas au apărut și unele speculații privind piedicile puse de anumite structuri și persoane.

UPDATE: 16.30 Abia la finalul zilei de vineri a venit și răspunsul de la ANRCETI care la fel infirmă că ar exista careva impedimente.

„Ne dorim un spațiu comun de comunicare, ne dorim ca cetățenii noștri nici să nu simtă că au trecut dintr-o țară în alta, să poată vorbi la telefon fără să achite tarife de roaming. Mă bucur că am convenit, ca prim pas simbolic, cetățenii noștri să nu plătească roamingul în anul acesta de 1 Decembrie, de ziua Marii Uniri.

Republica Moldova este gata cu toate procedurile necesare și vom merge înainte să semnăm acest acord, eliminarea tarifelor de roaming”, a declarat pe 22 noiembrie, premierul Pavel Filip, după ce guvernele României și Republicii Moldova s-au reunit într-o ședință comună și au acceptat acest pas.

Moldova e pregătită doar pentru o zi

Peste o zi, pe 23 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) a anunțat că utilizatorii finali de servicii de telefonie mobilă pe 1 decembrie 2018, vor putea efectua apeluri gratuite spre România.

Potrivit ANRCETI, această decizie a fost agreată, în urma discuțiilor, purtate în cadrul unei ședințe de lucru a conducerii Agenției cu furnizorii de servicii de telefonie mobilă: Orange Moldova, Moldcell și Moldtelecom-Unite.

Cu toate acestea în presă au apărut informații că SA Moldtelecom, deținută de Guvern, s-ar opune acestui pas pentru că astfel va pierde venituri importante nu doar ea, ci și o firmă din Elveția, susține jurnalistul de la Pro TV Romania Vitalie Cojocari, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Citiți și:

Misterioasa companie din Elveția, căreia moldovenii îi plătesc pentru convorbirile internaționale

De fapt e vorba despre Switchover AG, o companie despre care a scris Mold-street, încă doi ani în urmă.

Moldtelecom a venit cu o reacție la aceste informații. "Moldtelecom apreciază inițiativa interguvernamentală de eliminare a tarifelor de roaming și o consideră un beneficiu important în îmbunătățirea experienței de comunicare a abonaților companiei.

Operatorul susține proiectul și crede că în scurt timp cetățenii ambelor țări se vor putea bucura de eliminarea totală a tarifelor de roaming pentru comunicare între România și Moldova”, potrivit unei note remise redacției Mold-street.

Speculații pe seama roamingului

Pe de altă parte nici Autoritațea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații din România (ANCOM) nu dat până ieri, 29 noiembrie, nicio informație referitor la excluderea tarifelor de roaming măcar pentru 1 decembrie.

Mai mult! În presa de la Chișinău au apărut speculații potrivit cărora ANCOM  inclusiv șeful ei, fostul premier al României, Sorin Grindeanu s-ar opune excluderii tarifelor de roaming la convorbirile telefonice mobile dintre Republica Moldova și România.

"Sursele noastre spun că Sorin Grindeanu își argumentează reticența prin faptul că unii operatori de telefonie mobilă de pe piața românească nu ar avea beneficii de la excluderea taxelor de roaming.

În primul rând, ar fi vorba de compania „Vodafone”, care exercită principalele acțiuni de lobby pentru a nu se renunța, deocamdată, la taxele de roaming", scrie Ziarul Național.

Mold-street.com a solicitat comentarii de la Autoritațea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații din România și de la compania Vodafone. Ultima nu a reacționat la solicitările noastre.

A venit în schimb un răspuns de la ANCOM, care deși nu conține și o reacție din partea lui Sorin Grindeanu la acuzațiile aduse de unele surse mass-media de la Chișinău, împrăștie aceste zvonuri.

"Pentru sprijinirea încheierii unui acord bilateral pentru reducerea tarifelor de roaming România – Republica Moldova, pe parcursul anului, ANCOM și MCSI (Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale n.r) au avut întâlniri cu principalii furnizori de comunicații electronice din România pentru a prezenta și negocia obiectivele acordului.

În cursul negocierilor, cele două autorități au propus furnizorilor să ofere posibilitatea cetățenilor din cele două state să comunice între ei gratuit cu ocazia zilei de 1 decembrie. Operatorii Orange, Vodafone și Telekom din România au răspuns pozitiv propunerii ANCOM", se arată în răspunsul ANCOM.

ANCOM: Impedimentele sunt în Moldova

Totodată Autoritatea face și unele precizări privind acordul general privind reducerea tarifelor de roaming România-Republica Moldova, susținând că negocierile continuă.

"Un impediment important îl reprezintă tariful mare de terminare a apelurilor în rețelele din Republica Moldova, în cazul în care aceste apeluri provin dintr-o rețea dintr-un alt stat, inclusiv din România.

Practic, de fiecare dată când, de exemplu, un utilizator din Republica Moldova aflat în roaming în România apelează un număr din propria țară operatorul din țara vizitată (adică din România) are de plătit operatorului de destinație a apelului (adică din Republica Moldova) un tarif de terminare", se arată în răspunsul ANCOM.

Totodată Autoritatea susține că aceste negocieri "urmăresc să identifice soluții pentru ca operatorii de telefonie să aibă o suficientă marjă economică în scopul de a reduce tarifele de roaming aplicabile utilizatorilor".

De notat că nu e clar care este tariful de terminare a apelurilor în rețelele operatorilor din Moldova. Dar conform unor decizii luate anterior de ANRCETI acestea urmau să scadă deja în câteva etape.

Guvernul de la Chișinău mai negociază și cu țările GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Moldova), dar și din cadrul Parteneriatului Estic, pentru excluderea tarifelor de roaming.

ANRCETI: Informațiile eronate pot compromite procesul de negocieri

"Vis-à-vis de subiectul excluderii tarifelor de roaming între Republica Moldova și România și își exprimă îngrijorarea pentru informațiile eronate care se vehiculează, întrucât ele pot avea drept scop compromiterea procesului de negocieri. 

Dimpotrivă, în cadrul negocierilor initiate, în vederea semnării unui Tratat privind eliminarea tarifelor de roaming, care se planifică a fi încheiat în perioada următoare, atât autoritățile din Republica Moldova (Ministerul Economiei și Infrastructurii și ANRCETI) cât și cele din România (Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și ANCOM), precum și industria din domeniu este deschisă pentru conlucrare comună, lucru care se petrece în prezent în vederea identificării celor mai fezabile soluții tehnice și economice pentru operatorii din ambele state", se arată în răspunsul ANRCETI.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

AdvertisementOportunitati