Un alt contract de o sută de milioane reziliat. Gaburici promite că drumul va fi european

shadow
Joi, 29.11.2018 22:44   5393
Raionul Ungheni va beneficia de un nou drum european, a promis ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul unei întâlniri cu primarii din raionul Ungheni.

Asta după ce ministerul a fost nevoit să rezilieze contractul de peste 110 milioane lei pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a drumului Cornești – Boghenii-Noi – Năpădeni M5, care are o lungime pe peste 34 kilometri și care urma să asigure conexiunea a 20 de localități la rețeaua de drumuri naționale. 

Au fost executate doar 2% din volumul lucrărilor

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii "după expirarea a 78% din timpul rezervat realizării contractului pe acest tronson, doar 2% din volumul lucrărilor a fost executat". 

Citiți și:

Programul Drumuri bune pentru Moldova se împiedică în deficitul de bani, pietriș și tehnică

Ministrul a declarat că drumul Cornești – Boghenii-Noi – Năpădeni M5, va fi reproiectat în cel mai scurt timp și va fi supus licitației, iar Banca Mondială ar urma să asigure linia de creditare pentru construcția acestuia. Astfel, lucrările urmează să înceapă în primăvara anului 2019, imediat ce condițiile meteo vor fi favorabile.

„Traseul Cornești – Boghenii-Noi – Năpădeni M5 asigură accesul locuitorilor din regiune la 31 de instituții de învățământ, 10 instituții medicale, obiective turistice, stația de cale ferată, precum și cu 28 de întreprinderi. Acest drum este unul foarte important pentru regiune și voi avea grijă personal, ca acesta să fie realizat calitativ și în termen”, a promis ministrul Gaburici.

De ce nu se dă numele companiilor

Ministerul nu a anunțat însă ce companie, sau grup de companii nu și-au respectat angajamentele contractuale.

În același timp lucrările la acest drum au fost anunțate încă în aprilie 2015, de un alt ministru democrat, dar al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, acum șef la SIS.

Este adevărat că pe atunci denumirea drumului era alta - drumul regional Cornești-Năpădeni. Ulterior însă din cauza sistării asistenței financiare externe lucrările nu au mai fost efectuate.

Cine nu a executat lucrările de peste 110 milioane lei

Abia în vara anului 2016 a fost anunțată licitația.

Advertisement

În documentele de pe pagina ASD este indicată însă o altă denumire și număr al drumului - L376 km 0+000 - km 33+491 Cornești intersecție cu L405.

Totodată și în decizii de Guvern privind lista drumurilor naționale, regionale și locale, dar și pe pagina asd.md, drumul este indicat cu numărul G88 și denumirea - Cornești – Boghenii Noi – Năpădeni – M5.

În februarie 2017 Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) a decis că tenderul pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor a fost câștigat de un consorțiu format din două companii locale: Badprim SRL și Ecotehlider SRL, valoarea acestora fiind de circa 112 milioane lei.

Ecotehlider SRL, ce face parte din holdingul agro-industrial AMG, deținut de milionarul Nicolae Ciornîi (fost șef al Lukoil Moldova, a și anunțat pe pagina sa despre câștigarea licitației.

"Compania EcoTehLider va executa lucrări de reparație a drumului Cornești L376 km 0+000 – 33+491 intersecția drumului L405 în perioada Martie 2017 – Martie 2019 în consorțium cu compania BadPrim, în urma cîștigului la licitația publică, din finanțarea oferită de către Banca Mondială", potrivit comunicatului companiei.

A doua firmă din cadrul consorțiului: Badprim SRL este deținută de Alexandru Cebotari (41%), Valeriu Cebotari (54%) și compania CHEBOTAR GmbH din Germania (5%).

Doar în acest an compania a câștigat câteva contracte de circa 100 de milioane lei de lurări în cadrul programului Drumuri bune pentru Moldova. Cel mai mare a fost în raionul Hâncești, în valoare de 81 milioane lei, pe care însă a reușit să îl îndeplinească. 

De notat că reprezentanții Ecotehlider susțin că ei au avut statut de subcontractor și că nu a depins de compania lor realizarea contractului, ci de contractantul principal, adică compania Badprim. Administrația acestei companii nu a comentat deocamdată decizia ministerului Economiei de a rezilia contractele.

Drumuri pentru acces la școli și spitale

Amintim că Banca Mondială a aprobat încă acum trei ani, pe 30 octombrie 2015, o finanțare de 80 milioane de dolari pentru Republica Moldova, în cadrul proiectului îmbunătățirea drumurilor locale (PIDL), ce presupune reabilitarea și modernizarea a 300 km de drumuri locale.

Citiți și:

Banca Mondială oferă 80 milioane de dolari, Moldova are nevoie de 10 de ori mai mult

Cum se realizează programul „Drumuri bune pentru [democrați din] Moldova” la Strășeni

Finanțarea are drept obiectiv "oferirea accesului rutier sigur și durabil la instituții de învățământ, instituții medicale și piețe de-a lungul unor coridoare selectate, cu accent pe reabilitarea drumurilor care vor permite copiilor din zonele rurale să beneficieze de acces sporit la școlile consolidate – “școli de circumscripție” – rezultate din optimizarea rețelei de școli".

Totodată proiectul își propune să susțină necesitățile țării pentru un sistem eficient de transporturi, care ar facilita mobilitatea cetățenilor, accesul sporit la servicii sociale și economice, și ar încuraja creșterea activității comerciale pe piețele internaționale și locale.

Realizarea acestui proiect însă are loc lent și cu întârzieri, iar companiile care câștigă tenderele internaționale pentru reconstrucția drumurilor, nu valorifică fondurile respective.

Mai adăugăm că nici programul Drumuri bune nu a fost finalizat, lucrările fiind realizate în proporție de 89% și bat pasul pe loc de câteva săptămâni, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, dar și a altor dificultăți.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati