Ce cred respondenții sondajelor Mold-Street.com: Dezamăgire și neîncredere în autorități

shadow
Sâmbătă, 01.12.2018 06:43   1759

Sergiu Cioclea s-a descurcat bine, Ilan Șor cel mai probabil nu va face pușcărie, iar majoritatea programelor guvernamentale gen ”Prima casă” sau ”Drumuri bune” vor eșua.

Acestea sunt opiniile cititorilor care au răspuns la întrebările sondajelor publicate pe portalul mold-street.com.

Deși sondajele nu ar trebui să fie considerate drept surse de adevăr în ultima instanță, iar sistemul de votare pe site-ul nostru nu este perfect, ele totuși reprezintă un vox populi care oferă o privire de ansamblu asupra unor evenimente sau fenomene, și ne ajută să înțelegem cine sunt consumatorii de informații și ce caută ei pe paginile mold-street.com. Pentru relevanță, am ignorat sondajele cu un număr mic de participanți și cu subiecte ce nu constituie un interes vital pentru economie. 

Cioclea și-a făcut treaba?

Într-unul dintre sondajele recente am întrebat cititorii cum apreciază activitatea fostului guvernator al Băncii Naționale, Sergiu Cioclea. 33% dintre cei 100 de respondenți au indicat ”Pozitiv” și au evaluat performanța cu note de 9 și 10; alți 26% din vizitatori consideră că Cioclea și-a făcut treaba într-un mod ”Satisfăcător”, pe nota 7 sau 8. Peste 40% din respondenți însă cred că fostul guvernator a avut o prestație ”Mediocră” sau ”Negativă” – 27,8% și 13,4%, respectiv. 

Lipsa de încredere

În genere, cititorii sunt sceptici sau critici față de inițiativele majore ale autorităților și nu cred în reușita lor. Astfel, peste 70% dintre respondenți sunt siguri că guvernul va prelungi valabilitatea patentelor în comerț, iar într-un alt sondaj (150 de voturi), în limba rusă, mai mult de 73% au spus că nu cred nici-o iotă din rapoartele oficiale despre evoluțiile economice. 

Doar 8% dintre cititori susțin inițiativa autorităților privind amnistierea infractorilor fiscali și mai puțin de 7% o susțin parțial. În același timp, mai mult de 78% dintre cei 1.234 de respondenți nu susțin deloc proiectul dat. 

Nici inițiativa ”Prima casă” nu se bucură de încredere – 66% dintre respondenți consideră că guvernul va da în bară cu acest proiect, iar mai puțin de 6% sunt încrezuți că va face o treabă excelentă. 

O situație similară se atestă în privința ”Drumurilor bune pentru Moldova”: mai mult de 71% dintre cititori cred că autoritățile vor efectua lucrări ”cosmetice” și vor deturna resurselor alocate pentru acest scop. Mai puțin de o pătrime dintre cei circa 360 de participanți speră că vor fi reabilitate un număr mare din drumuri, iar 5,5% sunt siguri că guvernul va face ”exact cum a promis”.

Într-un sondaj separat la tema drumurilor (203 voturi), peste 26% au preferat ca statul să le ofere în concesiune unor companii private, cărora să li se permită să perceapă taxe pentru utilizarea drumurilor încredințate, după ce le repară și își asumă întreținerea lor. Cei mai mulți însă - 42,8% - vor ca statul să aibă în continuare grijă de drumurile naționale, reparațiile și întreținerea fiind din impozitele percepute centralizat. Taxele acumulate de stat pentru folosința drumurilor și granturile internaționale sunt văzute drept soluții viabile de câte 15,7% dintre cititori. 

La unul dintre articolele despre judecători am atașat un sondaj cu întrebarea ”Care măsură ar fi potrivită pentru a restabili încrederea publică în sistemul judiciar?” Dintre cele 127 de voturi 44% au fost în favoarea demiterii tuturor judecătorilor și procurorilor, cu angajarea unor noi specialiști. Aproape jumătate dintre voturi au fost exprimate pentru pedepsirea în exclusivitate a judecătorilor și procurorilor corupți.

Advertisement

Foarte puțini cititori cred că instruirile pentru actualii magistrați pot schimba ceva în domeniu și nici nu vor să aștepte ca aceștia să se pensioneze, în speranța că viitorii funcționari vor fi mai buni – câte 3% din totalul voturilor exprimate. 

Însă nu lucrătorii din sistemul judiciar sunt cei mai detestați funcționari publici. Membrii Parlamentului sunt considerați cel mai corupt grup de indivizi (25,4% din 161 de voturi). Pe locul trei este Guvernul și structurile afiliate acestuia (10,5%), iar sectorul justiției pe locul doi (18%). O parte mare dintre cititori – 38,5% - consideră că toate instituțiile și domeniile publice sunt afectate de corupție în măsură egală. 

Corupția a fost selectată drept obstacolul principal în calea businessului de către 57,8% din participanții la un alt sondaj. 
 

Acordul cu UE este important

La întrebarea ce soluție văd în privința Acordului de Asociere cu UE, pe care autoritățile moldovene se pare că nu mai au capacitatea (și dorința) de a-l implementa, cititorii au optat ”Perseverarea pentru atingerea obiectivelor agreate” de părți (66,4%). O parte mică dintre cititori s-au pronunțat pentru denunțarea Acordului (11%), dar au fost și cei care propun negocierea unor condiții mai relaxate (17,5%). Circa 5% au ales ”Ignorarea problemei”.

Într-un alt sondaj (161 de voturi), aproape 70% dintre respondenți consideră că Republica Moldova trebuie să intensifice relațiile economice cu Uniunea Europeană și alte state europene, acestea fiind cele mai atractive destinații. Pe de altă parte, 13,6% din respondenți ar pune accent pe comerțul cu Federația Rusă și țările CSI. Tot atâția cred că Moldova trebuie să atragă atenție tuturor regiunilor, în măsura posibilităților. 

În legătură cu studiul în care se afirmă că hotarul de pe râul Prut este un obstacol pentru comerțul extern al Republicii Moldova, 70% dintre respondenți s-au pronunțat pentru desființarea regimului de frontieră și reunirea cu România (303 voturi). Celelalte opt opțiuni inclusiv modernizarea infrastructurii sau reorganizarea Vamei și a Poliției de Frontieră au acumulat între 0,3% și 7,9%. 

Dacă ar avea posibilitatea de emigrare, 26,8% dintre respondenți ar alege România în calitate de patrie nouă, 16,5% s-ar stabili în SUA sau Canada, iar 13% ar merge într-o țară UE. Din totalul de 175 de voturi, 16% au fost bifate în dreptul opțiunii ”Nu aș emigra”. Într-un sondaj mai timpuriu, la întrebarea ”Ce ați face dacă ați pierde locul de muncă?”, aproape o treime din voturi au fost pro-emigrare permanentă, iar 28% au fost determinați să-și găsească un job nou în Republica Moldova. 

Cititorii au intuiție bună

Cititorii Mold-Street.com au dat dovadă de intuiție atunci când au selectat opțiunea ”Da, cu siguranță” la întrebarea dacă fostul premier Vladimir Filat va ajunge după gratii. Din totalul de circa 450 de respondenți 43% au ales această opțiune în perioada când procesul Filat era încă în desfășurare. Circa 13% din cititori s-au arătat convinși că ex-prim-ministrul va părăsi sala de judecată ca cetățean liber. 

De asemenea, peste o treime din cititori au intuit corect că în postul de premier va fi numită o altă persoană decât candidații sugerați de portal cu câteva săptămâni înainte de numirea cabinetului condus de Pavel Filip. Opțiunea ”Altcineva” a fost selectată de 35,45%. Maia Sandu a primit 22,62% din șanse, iar Ion Sturza 20,77%. Pentru Vladimir Plahotniuc au votat 12% iar pentru Igor Dodon – sub 3%. 

Printre altele, aproape 70% din peste 820 de respondenți consideră că liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc avea aspirații la președinția Republicii Moldova. Însă, într-un alt sondaj, cititorii i-au acordat oligarhului doar 2,9% din șanse pentru alegerea în funcția de șef al statului. În același sondaj, Iurie Leancă și Maia Sandu au fost creditați cu 31,5% și 30,4% din șanse, respectiv, iar Andrei Năstase s-a clasat pe locul trei, cu 11,7%. Curios este că mai puțin de un procent dintre cititori (0,61%, de fapt din cele  2.796 de voturi) au putut să și-l imagineze pe actualul premier, Pavel Filip, în fotoliul de președinte. 

Despre miliardul furat

Cifre interesante sunt furnizate și de sondajele ce au drept subiect Furtul Miliardului. Întrebați ”De la cine ar trebui recuperați banii furați?” 85% din cei peste 470 de respondenți au arătat cu degetul la ”Persoanele care au fost implicate în jaf”. Alți 12,3% au pus povara recuperării pe bănci și acționarii lor, iar mai puțin de 1,5% au fost de acord ca paguba să fie acoperită din bugetul public. 

Totodată, peste 90% dintre respondenții unui sondaj publicat încă în anul 2015 erau convinși că banii nu vor fi găsiți niciodată și peste 7% sperau că miliardul va fi recuperat într-un viitor foarte îndepărtat. Dintre cei circa 500 de cititori care au votat, doar 2,3% erau încrezuți că banii vor fi puși la loc până la sfârșitul acelui an. 

Astfel, nu ar trebui să fie de mirare că o bună parte din participanții la un sondaj recent (311 voturi) admit că Ilan Şor va fi, într-un final, achitat definitiv (27,6%) sau condamnat condiționat (25,4%). Peste 30% cred că Şor va fugi în străinătate și doar 9,6% consideră că acesta va face pușcărie. Opțiunea ”Alte variante” a fost selectată de 6,7% - unii cititori sugerând să schimbăm conținutul acesteia în ”Va fi eliminat”. 

Apropo, puțini au crezut în promisiunea actualului președinte de a ”anula Legea care obligă cetățenii să recupereze miliardul furat”. Peste 57% din cele 151 de voturi sugerează că Dodon nu avea nici o șansă să obțină retragerea legii respective, chiar dacă vroia. Mai puțin de 10% erau siguri însă că șeful statului se va ține de cuvânt. 

Cine votează 

Portalul Mold-Street.com este o sursă de știri business și analize economice. Potrivit statisticilor Google Analytics, circa 70% dintre vizitatorii sitului sunt din Republica Moldova și sub 8% sunt din România. Datele Gemius arată că 81% dintre cititorii noștri sunt vorbitori de română și 16% vorbitori de rusă, iar în jur de 80 la sută dintre vizitatori au studii superioare și post-universitare. Peste 85 la sută dintre cititori sunt proprietari de afaceri, administratori de firme, funcționari și manageri de nivelul doi. 

Toate sondajele portalului mold-street.com pot fi vizualizate AICI

Pentru a perfecta un abonament, pentru care vă mulțumim anticipat, urmați procedura descrisă AICIOportunitati