UE confirmă reducerea sprijinului financiar pentru Moldova din cauza deteriorării statului de drept

shadow
Marţi, 27.11.2018 14:41   1523
Uniunea Europeană confirmă reducerea sprijinului financiar din cauza deteriorării statului de drept și a democrației în Moldova, s-a anunțat în cadrul conferinței de presă din 27 Noiembrie, susținute de Christian Danielsson, Directorul general al Comisiei Europene pentru Politica europeană de vecinătate și Thomas Mayr Harting, Director general al Serviciului European de Acțiune Externă pentru Europa și Asia Centrală.

Potrivit unui comunicat al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, oficialii europeni se vor întâlni cu Președintele Igor Dodon, cu  cu Speakerul Parlamentului Andrian Candu, cu Premierul Pavel Filip, cu reprezentanți ai partidelor de opoziție și ai societății civile.

Totodată Danielsson va ține un discurs la Academia de Studii Economice din Moldova tinerilor pentru a le aminti despre angajamentele UE de a investi în competențele tinerilor.

Deteriorarea statului de drept

Această vizită vine pe fondul deteriorării continue a statului de drept și a democrației în țară.

Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să ia măsuri urgente și imediate pentru a remedia situația și în special:
• Asigurarea că alegerile parlamentare viitoare sunt organizate într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă. Aceasta include asigurarea unei monitorizări internaționale adecvate și asigurarea unor condiții echitabile pentru opoziție, inclusiv în ceea ce privește înregistrarea și mass-media;
• Implicarea urmăririi aprofundate, imparțiale și cuprinzătoare a fraudei bancare expuse în 2014; să recupereze fondurile însușite și să aducă pe toți cei responsabili în fața justiției, indiferent de orice afiliere politică și fără întârziere;
• Angajarea substanțială în reforma judiciară, în vederea garantării calității, transparenței, imparțialității și independenței sistemului judiciar.
• Combaterea corupției la nivel înalt, inclusiv prin asigurarea implementării eficiente a sistemului de declarare a activelor în ceea ce privește toți actorii de nivel înalt.

Recalibrarea asistenței UE

Având în vedere această deteriorare și în conformitate cu principiul condiționalității stricte, Comisia Europeană a luat decizia de a recalibra substanțial asistența financiară și de a redirecționa sprijinul acordat proiectelor care au un impact direct și pozitiv asupra cetățenilor Republicii Moldova (a se vedea informațiile adiționale).

Advertisement

Plățile din cadrul programelor de asistență macrofinanciară și de suport bugetar ale UE au fost puse în așteptare, în așteptarea unor progrese concrete în domeniile menționate mai sus. 

UE va continua să urmărească cu cea mai mare atenție toate aspectele relevante pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova, se arată în comunicatul Delegației UE în Republica Moldova. 

Impactul suportului UE acordat cetățenilor Republicii Moldova

În ultimii ani, UE a susținut numeroase reforme la nivel național și a oferit Republicii Moldova o sumă substanțială de asistență financiară, care a adus cetățenilor moldoveni următoarele rezultate:
• Sprijin financiar pentru 5.000 de întreprinderi, a sprijinit 56.000 de locuri de muncă în întreprinderile mici și mijlocii și a creat 1.735 noi locuri de muncă.
• Aproape 150 de grădinițe, școli și centre comunitare din întreaga țară au beneficiat de un program UE care le oferă o sursă de energie eficientă.
• Noua infrastructură de alimentare cu apă potabilă a fost construită cu sprijinul UE din întreaga țară. Acum, mai mult de 15.000 de persoane sunt asigurate cu apă potabilă sigură și suficientă.
• UE contribuie, de asemenea, la construirea drumurilor în întreaga țară, inclusiv în by-passul Ungheni finanțat de UE.
• În anii 2015-2017, peste 900 de studenți și cadre didactice din Republica Moldova și-au facut studiile și au predat în UE grație programului Erasmus + al UE

Programele viitoare ale UE

Asistența UE se va concentra doar pe acțiuni care aduc beneficii directe cetățenilor și sprijină agenții de schimbare, inclusiv societății civile, mass-media independente, autorităților locale responsabile de reformă și întreprinderile mici și mijlocii.

În cadrul bugetelor 2017 și 2018, UE și-a recalibrat sprijinul financiar, care acum este de peste 106 milioane EUR, urmând ca programele următoare să fie puse în aplicare în următorii ani:
• Dezvoltarea socio-economică a regiunilor focale - Ungheni și Cahul. Programul de sprijin, în valoare de 23 de milioane de euro, va contribui la crearea locurilor de muncă și lanțuri de valori, va oferi sprijin întreprinderilor mici și mijlocii locale, actorilor locali și societății civile și va finanța dezvoltarea infrastructurilor la scară mică. Aceasta va contribui la dezvoltarea social-economică locală și va reduce decalajul dintre Chișinău și regiunile Republicii Moldova.
• UE va continua, de asemenea, să sprijine soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. Peste 10 milioane de euro ale fondurilor UE vor contribui la creșterea încrederii între Chișinău și Tiraspol prin inițiative comune care implică autoritățile locale, organizațiile societății civile și alte părți interesate de pe ambele maluri ale fluviului.
• UE va investi, de asemenea, 40 de milioane de euro în infrastructură, cu interconectarea electrică dintre România și Moldova, care va face legătura între UE și Republica Moldova și va duce la energie electrică mai stabilă și mai ieftină pentru cetățeni.
• UE va promova, de asemenea, schimbul internațional de studenți prin programul Erasmus + și va finanța mai multe oportunități de mobilitate pentru cercetătorii moldoveni, cu scopul de a continua excelența științifică în Republica Moldova și de a crește competitivitatea acestora în programele UE, cum ar fi Orizont 2020.Oportunitati