Cea mai modernă fabrică a grupului german Dräxlmaier a fost deschisă la Cahul

shadow
Vineri, 23.11.2018 15:29   2457
Noua fabrică a companiei Dräxlmaier, deschisă pe 15 octombrie 2018, în subzona Cahul din cadrul Zonei Economice Libere Bălți este a patra în Republica Moldova și cea mai modernă a gigantului german de automotive.

Proiectul investițional este în valoare de peste 20 milioane de euro și prevede crearea a circa 1.500 locuri de muncă.  Anterior s-a vorbit despre o investiție de 30 milioane de euro.

Citiți și: 

ZEL Bălți devine treptat ”oaza industrială” a Republicii Moldova

Recrutarea și pregătirea viitorilor angajați a început în paralel cu lucrările de construcție – instruirea specialiștilor s-a desfășurat atât în fabrica din municipiul Bălți, cât și în locațiile Dräxlmaier din România.

În prezent, la fabrica cu o suprafață de circa 19.000 metri pătrați, activează aproape 400 de persoane, care lucrează în două schimburi. Până în toamna anului viitor, numărul acestora va crește până la 1.500.

Advertisement

Salariul mediul al angajaților din cadrul ZEL Bălți este de circa 11.000 de lei.

Fabrica din Cahul este cea mai modernă fabrică a grupului Dräxlmaier – investiții considerabile s-au făcut pentru dezvoltarea infrastructurii și utilităților publice. În acest scop, Guvernul a venit cu o contribuție de 20 milioane de lei.

Astfel, a fost dezvoltat sistemului energetic, rețele de asigurare cu apă, canalizare, liniile de iluminare externă, drumul de acces și parcarea. De asemenea, clădirea a fost conectată la rețeaua de gaze naturale, pentru a crea angajaților condiții bune de lucru. 

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, reprezentanții companiei au menționat că extinderea afacerii și inițierea noului proiect a fost posibilă datorită stabilității economice din Republica Moldova și condițiilor favorabile create pentru mediul de afaceri. Investițiile companiei în țara noastră se cifrează la peste 100 milioane de euro, iar în total, în cadrul celor 4 fabrici au fost create circa 7.000 de locuri de muncă.

Profilul ZEL Bălți

ZEL Bălți a fost creată în anul 2010 și are în administrare 11 subzone, dintre care 3 în Bălți, 4 în Strășeni, două la Cahul și câte una la Orhei și Căușeni, iar volumul investițiilor ajunge la circa 115 de milioane de euro.

În prezent, sunt înregistrate peste 40 de companii rezidente, ce activează în diverse domenii, de la producția industrială a mărfurilor destinate exportului, până la prestarea diverselor servicii necesare companiilor rezidente (locațiunea imobilelor, proiectări și construcții industriale, logistică și transport, brokeraj vamal, alimentație publică). Cei mai mari sunt Draexlmaier din Germania, care a construit trei uzine și a creat peste 3.000 de locuri, Gebauer & Griller din Austria și Sumitomo din Japonia.Oportunitati