Ce a mai rămas din suta de milioane de euro a lui Băsescu

shadow
Vineri, 23.11.2018 07:33   2248
Președintele României Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea art. 2 din Legea privind ratificarea celui de-al treilea Protocol adițional dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, semnat la Chișinău la 10 decembrie 2013, la Acordul privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la București la 27 aprilie 2010.

Potrivit documentului pentru proiectele din domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice destinate adaptării la efectele schimbărilor climatice din punct de vedere al apelor și pădurilor se va aloca Republicii Moldova 12,65 milioane euro, iar pentru celelalte proiecte din domeniul mediului și schimbărilor climatice destinate reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și/sau adaptării la efectele schimbărilor climatice - 2,35 milioane euro.

Câte milioane au fost alocate și câte cheltuite

Banii provin din finanțarea de 100 milioane de euro, promisă în aprilie 2010 de către președintele Traian Băsescu și asigurată în baza unui acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova.

Conform datelor oficiale din România, până la începutul anului 2018, cu doar un an înainte de data limită de acordare a ajutorului, Republica Moldova a solicitat finanțare nerambursabilă de doar 29 milioane de euro, adică mai puțin de o treime din suma totală.

Citiți și:

Statistica îl bate pe Dodon: Cine au fost în 2016 principalii „sponsori” ai Moldovei

Din această sumă, 23 milioane de euro au fost acordate pentru construcția și modernizarea a 854 de grădinițe, iar 6 milioane de euro pentru gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

În același timp datele oficiale publicate pe platforma pentru gestionarea asistenței externe de la Chișinău contrazic datele de la București și relevă că până în 2017, au fost valorificați 35,75 milioane de euro, fiind finanțate următoarele proiecte:

  • Proiectul „Inundații la Cotul Morii” – 7 milioane de euro;
  • Proiectul „Gazoductul Iași-Ungheni” – 5,2 milioane de euro;
  • Programul pentru instituțiile preșcolare din Moldova – 20 milioane de euro (reparația a 774 grădinițe).

Advertisement


  • Programul pentru instituțiile preșcolare din Moldova - tranșă suplimentară (reparația a 36 de grădinițe) - 3 milioane de euro.
  • Elaborarea proiectului tehnic pentru „Gazoductul Ungheni-Chișinău” - 0,55 milioane de euro.
  • Suplimentar, Guvernul României a adoptat pe 24 august 2016 două memorandumuri, care prevăd acordarea unui sprijin în valoare de cinci milioane de euro pentru finanțarea unor proiecte de investiții, inclusiv trei milioane de euro pentru reparația a 85 de grădinițe și două milioane de euro pentru finanțarea unor programe adresate comunităților locale (lucrări de infrastructură rurală în 20 de localități și pentru 15 proiecte de investiții în domeniul lucrărilor publice de interes pentru comunitățile locale).

    Alte 17,15 milioane de euro din cele 100 milioane de euro urmau a fi valorificați în 2017 după cum urmează:

    • Proiectele din domeniul protecției mediului și schimbărilor climaterice - 15 milioane de euro;
    • Proiectul „Stația Back-to-back Vulcănești Chișinău” - 1,8 milioane de euro;
    • Proiectul „Stația de automatizare și dirijare a gazelor” - 0,35 milioane de euro.

    Suta lui Băsescu

    Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro a fost semnat încă în 2010.

    Aceasta după ce pe 27 ianuarie 2010, președintele român Traian Băsescu a anunțat la Chișinău că România va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro. „Este vorba despre un program derulabil în patru ani, iar banii vor fi alocați în patru tranșe anuale, câte 25 de milioane de euro“, declara acum opt ani Traian Băsescu.

    Banii urmau să fie alocați și cheltuiți în decurs de patru ani, dar din diverse motive doar o mică parte ajunseseră la destinație.

    În 2015 Guvernul Ponta a adoptat un memorandum care prelungește de la patru la opt ani perioada de acordare a contribuției nerambursabile de 100 de milioane de euro, până la 28 martie 2019. A fost extinsă, de asemenea, și valabilitatea acordului dintre cele două guverne, de la șase la zece ani, respectiv, până la 28 martie 2021.

    Ulterior Guvernul României a mai alocat Republicii Moldova un credit rambursabil de 150 de milioane de euro, disbursat în trei tranșe în 2016-2017.

    De notat că în prezent România este cel mai mare creditor bilateral al Republicii Moldova.

    Citiți și:

    Suta lui Băsescu: de la patru la opt ani



    Oportunitati