Cum a evoluat cursul leului în perioada cât Sergiu Cioclea a fost șef la Banca Națională

shadow
Miercuri, 21.11.2018 07:37   1584
Demisia neașteptă a lui Sergiu Cioclea din funcția de guvernator a Băncii Naționale a Moldovei este o noutate negativă pentru sectorul bancar, susțin mai mulți specialiști.

"Guvernatorii nu se schimbă ca mănușile, este o funcție care durează mult timp", susține expertul economic Viorel Gârbu, exprimată în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Deocamdată nu este clar ce efecte negative poate avea asupra sitemului financiar și a economiei în general, mai ales în contextul actual, când deja este în toi campania electorală, iar relațiile cu organismele financiare internaționale s-au înrăutățit.

Trei ani în urmă, când în septembrie 2015, Dorin Drăguțanu și-a anunțat demisia, era exact când la Chișinău venea o misiune a FMI, efectul fiind unul exterm de negativ.

Cât despre rezultatele activității în funcție, Sergiu Cioclea a vorbit despre unele din ele în cadrul unui briefing.

Advertisement

Mold-street publică trei grafice care arată cum a evoluat cotația leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA în perioada când au fost cei trei guvernatori.

Primul guvernator al BNM a fost Leonid Talmaci, din 1991 și până pe 6 noiembrie 2009. Leul a fost introdus pe 29 noiembrie 1993, dar pe pagina web a BNM sunt disponibile doar cotațiile din 1 ianuarie 1994 și până în prezent.

Astfel în perioada de guvernare, leul s-a depreciat de aproape patru ori, cea mai semnificativă fiind în toamna anului 1998 și primăvara anului 1999.

Din 6 noiembrie 2009 și până în aprilie 2016 guvernator a fost Dorin Drăguțanu, perioadă ce a coincis cu frauda bancară, cu scandaluri bancare și cu o depreciere masivă a leului în toamna 2014-iarna 2015.

Din aprilie 2016 și până în noiembrie 2018 guvernator a fost Sergiu Cioclea, perioadă ce a coincis cu o tendință de apreciere a cursului leului.

 

* * *



Oportunitati