Laundromatul trage după sine giganții Deutsche Bank, Bank of America și JPMorgan

shadow
Miercuri, 21.11.2018 06:12   1901
Deutsche Bank AG și Bank of America Corp au fost contactate de către organele de anchetă penală din SUA pentru informații despre tranzacțiile pe care le-au efectuat pentru filiala Danske Bank din Estonia, care se află în centrul uneia dintre cele mai mari investigații de spălare a banilor din istorie, potrivit Bloomberg. Băncile ar fi avut operațiuni și cu părți din Moldova, conectate la Laundromatul rusesc.

Anchetatorii Departamentului de Justiție au pus, de asemenea, întrebări legate de activitatea gigantului JPMorgan Chase & Co. cu această sucursala.

Conexiuni cu Laundromatul

Creditorii, printre cei mai mari din lume, au fost bănci corespondente pentru sucursala Danske Bank din Tallinn, Estonia, care este în centrul mai multor investigații internaționale.

Citiți și:

Şi Deutsche Bank a fost implicat în spălarea de miliarde prin băncile moldovenești

Creditorul danez a recunoscut că sucursala a transferat bani în sistemul financiar global aproape o treime de trilion de dolari, o mare parte din activitățile potențial ilicite din Rusia. Acesta a folosit prezența globală a celor trei bănci pentru a transforma numerarul străin în dolari americani în numele clienților săi în perioada din 2007 până în 2015.

Examinarea faptului dacă marile bănci au analizat în mod corespunzător tranzacțiile din Estonia este un aspect al unei investigații mai largi a băncii Danske, fiind condusă de Departamentul de Justiție al SUA din Washington și procurorii din cadrul Procuraturii Manhattan din SUA, susține Bloomberg.

Ancheta este în faza incipientă și nu există semne că băncile însăși sunt ținte. Numele băncilor apar în anumite scurgeri de informații, dar și într-un raport intern a băncii Danske, lansat în septembrie, deși nu au fost menționate pe nume.

JPMorgan a încetat să mai ofere servicii corespondente sucursalei Danske Bank în 2013. În același timp Deutsche Bank și Bank of America au continuat încă doi ani. Deutsche Bank a gestionat cea mai mare parte a acestor tranzacții pe parcursul perioadei examinate, au spus surse citate de publicația americană.

Bank of America a contactat Danske Bank la nivel corporativ în mai 2015 și a cerut ca tranzacțiile efectuate în numele companiilor proxy din cadrul sucursalei din Estonia să nu fie direcționate prin Bank of America.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati