Guvernul Filip se târâie în urmă, sau de ce UE a redus asistența financiară acordată Moldovei

shadow
Duminică, 18.11.2018 07:18   1469
Comisarul european pentru negocieri de extindere și buna vecinătate, Johannes Hahn, a confirmat într-un interviu acordat Europei Libere că UE a redus asistența financiară pentru Republica Moldova în anul financiar 2017 și în anul 2018.

Comisarul a mai confirmat faptul că asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova de 100 de milioane de euro, care fusese „înghețată” anterior, este acum suspendată pe termen nedefinit.

UE nu a suspendat programele de susținere a cetățenilor

„Suspendat înseamnă că nu plătim a doua și a treia tranșă (n.r.: în realitate e vorba de prima tranșă, nu de a doua și a treia) de asistență macrofinanciară, iar reducerea alocării anuale înseamnă că acolo unde am inclus în buget aproximativ 70 de milioane (euro n.r.), vom reduce asta cu o treime pentru 2017 și 2018", spune Hahn în interviul pentru Europa Liberă.

Citiți și:

Candu indignat și disperat: Se pare că nu vom primi această asistență macrofinanciară

Totodată el precizează că măsurile punitive sunt la adresa guvernării, nu a cetățenilor de rând.

"Programele care sunt încă în vigoare vizează sprijinirea intereselor cetățenilor, de exemplu, investind de exemplu în anumite măsuri de infrastructură, în tratarea deșeurilor, în programe în care există în mod clar un beneficiu pentru cetățenii de rând", afirmă comsiarul.

Advertisement

Potrivit Johannes Hahn UE nu caută, nici în Moldova, nici în altă parte, să susțină un anumit guvern și nici să facă "jocurile vreunui partid politic".

Hahn: Guvernul se târâie în urmă

În plus comisarul susține că UE este gata să aloce sume substanțiale pentru activități care sunt imediat în interesul cetățenilor, fiind vorba de măsuri de infrastructură, dar care sunt însă tergiversate de Guvernul de la Chișinău condus de Pavel Filip.

"Un alt domeniu în care ne-ar plăcea să vedem progrese, adică noi am investit foarte mult într-un interconector energetic între România și Republica Moldova, care este construit acum. Avem nevoie acum de finalizare la Chișinău pentru a profita cu adevărat de această investiție. Aici, de exemplu, guvernul se târâie în urmă și nu face ceea ce am convenit, fiind în interesul cetățenilor să aibă o diversificare a aprovizionării cu energie și să nu depindă de o singură sursă”, constată oficialul de la UE.

Hahn a mai precizat însă că nimeni nu discută în mod serios eventuala ridicare a regimului liberalizat de vize pentru cetățenii moldoveni.

Amintim că în anul 2017 Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat un acord privind acordarea unei asistențe macrofinanciare de 100 milioane de euro. Acești bani urmau să ajungă în țara noastră în trei tranșe, inclusiv două în acest an, pe măsura implementării unor obiective stabilite de UE.

Citiți și:

Cele 28 de acțiuni ce trebuie să le întreprindă guvernarea pentru a primi asistența UE

Pe 4 iulie 2018, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care s-a recomandat amânarea primei tranșe din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova.

Penalizarea a fost pentru eșecul reformei justiției și comportament nedemocratic, exemplificat prin anularea alegerilor primarului general al municipiului Chișinău.

Guvernul planifică deja, în legea bugetului de stat pentru anul viitor, că va primi acești bani, dar aceștia ar putea veni doar după alegerile parlamentare.

Citiți și:

Pavel Filip în război cu UE?: De eșecul reformelor în justiție e vinovat atât Guvernul, cât și UE Oportunitati