Cât miez de nuci exportă Republica Moldova și ce cotă are firma cuscrului premierului Filip

shadow
Vineri, 16.11.2018 09:50   6922
Compania deținută de Dumitru Vicol, cuscrul premierului Pavel Filip, are o cotă de circa 20% pe piața nucilor și miezului de nucă, susține șeful executivului. Aceasta ar însemna vânzări de circa 20 milioane de dolari pe an.

Premierul Pavel Filip a respins în cadrul emisiunii Inprofunzime de la Pro TV, acuzațiile privind monopolizarea exportului de nuci de către compania rudei sale, Dumitru Vicol, care deține firma Monicol SRL.

Filip: Cota de piață a acestei companii nu depășește 20%

„Consider că atacurile care vizează familia sunt cele mai mizerabile. Am impresia că toată această situație cu nucile mă fac vinovat pentru că am o familie. Este adevărat că tatăl fetei cu, care s-a căsătorit băiatul meu doi ani în urmă, are o companie care se ocupă de uscarea fructelor, inclusiv și de nuci...", a afirmat premierul.

Totodată Pavel Filip a prezentat și unele cifre care ar arăta că firma Monicol nu ar deține un monopol pe această piață.

"Cota de piață a acestei companii nu depășește 20%. Regulile de piață spun că monopol este atunci când cota trece de 30 și ceva la sută", a afirmat șeful Executivului. fără a face publice informațiile.

Reacția sa vine și după ce anterior Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a acuzat familia premierului Pavel Filip că ar fi monopolizat exportul de nuci.

"Am fost la piață și am văzut oameni care se plâng că prețurile la nuci au scăzut dramatic. De ce? Pentru că familia prim-ministrului a monopolizat exportul de nuci și dictează prețurile în țară”, a declarat Maia Sandu în cadrul altei emisiuni de la Pro TV.

Schemele vechi se mențin pe piața nucilor

Filip a mai precizat că așa arată datele din anul 2010 încoace, iar compania Monicol activează de 20 de ani pe această piață.

El a mai susținut că din 2010, firma Monicol constant a avut cote de circa 20% la exportul de miez de nucă. Potrivit premierului pe această piață ar activa peste 30 de companii, iar dacă și apar probleme, acestea s-ar datora unor scheme ilegale utilizate de oameni de afaceri.

În acest sens el a spus că problemele de pe această piață sunt mult mai vechi și a adus ca exemplu faptul că unele companii continuă să cumpere miez de nucă, utilizând scheme ilegale. Astfel ele indică în acte că au cumpărat producția de la persoane fizice, iar apoi se constată că acestea sunt decedate, iar în realitate nucile sau miezul sunt aduse din Ucraina, a afirmat premierul.

De notat că periodic atât Fiscul, cât și Vama anunță că se luptă cu aceste scheme, care s-au extins în special după anul 2010 și au ajuns să provoace prejudicii de circa 100 de milioane de lei bugetului de stat.

„Dacă în 2010 statul a pierdut 380.000 de lei din cauza fraudelor comise la achiziția și exportul miezului de nucă, apoi anul trecut (2011 n.r.) cifra a urcat la 42 de milioane de lei, iar în zece luni ale acestui an s-a ajuns la 95 de milioane de lei“, susținea la finele anului 2012, viceministrul Finanțelor Victor Barbăneagră.

Pentru a scăpa de controalele Fiscului și Vămii companiile ar fi început să achite în anii 2011-2012, taxe de circa 5.000 de euro pentru un camion de tip TIR cu miez de nucă.

Într-o declarație pentru Adevărul Moldova, Dumitru Vicol, directorul Monicol și președinte al Asociației Exportatorilor de Nuci din Republica Moldova susținea că de aceste scheme „se ocupă mai degrabă cei care au spete la Fisc, dar de pe urma lor suferim toți”.

Ce spune Vama

La începutul acestui an, Vama iarăși a fost acuzată că ar bloca exporturile de miez de nucă ale majorității companiilor și doar 2-3 "alese" puteau exporta fără probleme miezul de nucă.

Vicedirectorul Serviciului Vamal, Grigore Ionițov a negat aceste informații în cadrul unor audieri parlamentare. "In domeniul exportului de nucă activează în jur de 20-25 de companii, iar din numărul total, niciunui agent economic nu i-a fost blocată activitatea", a afirmat oficialul.

Totuși el a recunoscut că un grup de opt companii ar avea probleme, dar nu la efectuarea exporturilor, ci la obținerea de certificate de origine preferențială pentru exportul de miez de nucă, care sunt eliberate de Vamă.

Potrivit lui Grigore Ionițov problema de bază ar fi faptul că unele companii ar importa pe căi ilegale miez de nucă din Ucraina, unde produsul este mai ieftin și este adus în Republica Moldova prin zona verde și pe segmentul transnistrean.

"Noi, vama, serviciile specializate ... am înregistrat mai multe capturi în acest sens ... în perioada anilor 2016–2017, chiar și anul acesta", a afirmat șeful de la Vamă.

Grigore Ionițov a menționat și că, pe parcursul anilor 2016-2018, Serviciul a recepționat mai multe cereri din partea organelor vamale din Franța, Italia, Austria, Marea Britanie, Turcia, Belgia, în vederea verificării ulterioare a certificatelor de origine preferențială, eliberate de către Vamă pentru exportul de nuci. 

Cât miez de nucă exportă Moldova

De notat că în ultimii ani exporturile de miez de nucă au constituit peste 15.000 de tone, iar ca valoare au constituit circa 101 milioane dolari în 2015, ca să scadă la 85,5 milioane dolari în 2016 și apoi să crească la aproape 99 milioane dolari în 2017. În consecință miezul de nucă ocupă o cotă de 4-5%, din totalul exporturilor din Republica Moldova.

Potrivit bazei de date UN Comtrade principala piață de desfacere pentru miezul de nucă din Moldova este Franța, care în 2017 a avut o cotă de peste 31% din exporturile din Moldova, după care urmează Germania - cu aproape 14%, Austria - cu 11% și Olanda - cu peste 8%.

Cine sunt jucătorii principali

Dacă compania Monicol deține o cotă de 20%, apoi valoarea exporturilor ei se ridică la circa 20 milioane de dolari pe an.

Un alt exportator important este compania Maestro-Nut SRL, care anterior se declara lideră a pieței și care este deținută de omul de afaceri sirian Rahmo Terek.

Anul trecut compania a fost obiectul unei anchete inițiate de Serviciul Vamal, care încă nu a fost finalizată. În pofida anchetei compania a continuat să își desfășoare activitatea și își menține pozițiile pe piață.

În același timp în 2013 compania Maestro-Nut a fost amendată cu 11 milioane de lei. O anchetă derulată de Fisc și Direcția Generală Urmărire Penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a arătat că în anul 2012 Maestro-Nut ar fi cumpărat nuci și miez de nucă în valoare de peste 65 de milioane de lei, de la persoane fizice, inclusiv oameni aflați peste hotarele țării și persoane decedate.

Maestro-Nut a contestat în judecătoria Râșcani rezultatele anchetei, susținând că acestea ar fi nefondate, dar a pierdut procesul. Situația s-a repetat în anul 2015, când firma iarăși a fost obiectul unor astfel de sancțiuni.

Citiți și:

Cel mai mare exportator de nuci prins că făcea afaceri cu persoane decedate

Un alt jucător important este grupul AMG al fostului vice-președinte al grupului Lukoil, Nicolae Ciornâi. Acesta deține și cea mai mare livadă de nuci din Moldova și chiar din Europa. O altă companie importantă de pe această piață este Prometeu-T SRL controlată de omul de afaceri Tudor Slănină.

Cât miez de nucă exportă fiecare din principalii jucători Vama nu oferă informații, invocând secretul comercial. 

De notat că și pe alte segmente de piață, se atestă situații când o companie sau un grup de companii afliate unor grupări politice de la putere dețin poziții dominante. 

Anterior, unele mijloacele mass media au sugerat că piața nucilor și exportul de nuci din Republica Moldova ar fi controlat de familia prim-ministrului Pavel Filip, iar fermierii care au nuci sunt impuși să le vândă agenților colectori la prețuri foarte mici. Premierul a respins aceste acuzații. 

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

AdvertisementOportunitati