Raionul unde nu s-au reparat nici 50% din drumurile prevăzute în programul lui Plahotniuc

shadow
Joi, 15.11.2018 07:45   1992
În raionul Sângerei întârzie lucrările de reparație a drumurilor în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, autorul căruia ar fi Vladimir Plahotniuc. Astfel până pe 15 noiembrie 2018, au fost reparate doar circa 42% din segmentele de drum prevăzute de program, iar valoarea investițiilor a trecut de 62%, arată date ale Ministerului Economiei și Infrastructurii.

UPDATE 10.50. Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că Programul național „Drumuri bune pentru Moldova”, a fost realizat în proporție de peste 95%. Datele de pe pagina drumuribune.md arată însă că până pe 14 noiembrie au fost executate lucrările la 86,3% din drumuri, iar volumul investițiilor se ridică la circa 92%.

Autoritățile nu oferă o explicație a acestor întârzieri, deși câteva săptămâni în urmă atât premierul Pavel Filip, cât și ministrul Economiei Chiril Gaburici au susținut că lucrările la toate drumurile în cadrul acestui program sunt pe ultima sută de metri.

Citiți și:

Cifrele rupte de realitate ale lui Plahotniuc, sau câți kilometri de drum se repară pe an în Moldova

De notat că la Sângerei lucrările sunt efectuate de SA Drumuri-Bălți, aflată în proprietatea statului și programul prevedea că întreprinderea va efectua lucrări de reparație la 54 de segmente de drum cu o lungime de aproape 48 de kilometri, iar valoarea contractelor se ridică la 45 de milioane lei.

Advertisement

Încă 350 de milioane lei pentru drumuri bune

În același timp Guvernul a decis pe 14 noiembrie, "la solicitarea autorităților publice locale", că în acest an, vor fi efectuate lucrări suplimentare de reparație a drumurilor în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, în valoare de 350 milioane de lei.

Banii vor fi alocați din bugetul de stat pentru anul curent. 

„În cadrul vizitelor Guvernului în teritoriu, recepționăm tot mai multe solicitări privind construcția sau reabilitarea drumurilor. Dezvoltarea infrastructurii este direct proporțională cu posibilitățile noastre financiare. E important să cheltuim banii eficient, iar investițiile în infrastructură sunt vitale. Vom continua programul „Drumuri bune” și în 2019”, a subliniat Pavel Filip. 

Premierul a solicitat să fie verificată minuțios și calitatea lucrărilor. Potrivit responsabililor din domeniu, verificările sunt efectuate cu regularitate, iar calitatea lucrărilor corespunde normativelor. 

La ședință s-a decis, de asemenea, redistribuirea a 40 milioane din fondul rutier, neutilizate până acum, pentru întreținerea drumurilor pe timp de iarnă. A fost aprobată și crearea unui grup de lucru care va elabora studiul de fezabilitate pentru construcția podului peste râul Nistrul în regiunea Cosăuți-Iampol. Acesta urmează să fie edificat în comun de Republica Moldova și Ucraina din fonduri europene. 

În cadrul ședinței, s-a mai decis alocarea de mijloace financiare suplimentare în anul viitor pentru sporirea securității pe trecerile de cale ferată și identificarea soluțiilor pentru excluderea diferenței dintre numărul de automobile înregistrate și cele care trec revizia tehnică.

Citiți și:

Programul Drumuri bune pentru Moldova se împiedică în deficitul de bani, pietriș și tehnicăOportunitati