Prețul petrolului a mai scăzut cu circa 7%. În Moldova însă prețurile la benzină rămân stabile

shadow
Joi, 15.11.2018 06:57   1335
Prețul petrolului marca Brent a scăzut de la începutul acestei săptămâni cu încă circa 7%, pe fondul temerilor privind evoluția economiei mondiale, dar și a efectelor asupra valorii barilului a deciziei SUA de a relaxa sancțiunile asupra industriei petroliere din Iran.

Astfel prețul unui baril a coborât marți, 13 noiembrie și sub nivelul de 65 de dolari, după ce o zi înainte valora aproape 71 de dolari. Miercuri, 14 noiembrie barilul a urcat puțin și acum cotația petrolului marca Brent la bursa de la Londra, pentru livrare în luna ianuarie 2019, este aproape de 66 de dolari pentru un baril (circa 160 de litri).

Şi la La New York Mercantile Exchange (Nymex), un baril de petrol marca WTI pentru contractele de livrare din decembrie a ajuns la 56,25 dolari.

"Ceea ce a început cu un sentiment de aversiune față de risc pentru toate piețele a fost exacerbată pentru petrol prin scutirile acordate importatorilor iranieni de petrol", spun analistii de la Goldman Sachs.

Prin relaxarea sancțiunilor sale asupra industriei petroliere iraniene, Washingtonul a creat un supliment de aprovizionare neașteptat, în timp ce alți producători au livrat mai mult pe piață pentru a compensa pierderile financiare ca urmare a reducerii prețului.

Advertisement

Rezultatul, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a exprimat îngrijorarea privind oferta excedentară de petrol brut pe piață, în plus față de cererea mai mică decât era de așteptat.

Arabia Saudită, un membru-cheie al OPEC, a anunțat că intenționează să reducă producția cu aproximativ un milion de barili pe zi pentru a reechilibra piața, deși acest proiect a fost criticat de președintele american Donald Trump într-un tweet.

De notat că în ultima lună, prețul petrolului marca Brent a scăzut brusc cu circa 20%, de la aproape 82 de dolari pe 16 octombrie, la mai puțin de 65 de dolari pentru un baril pe 13 noiembrie.

Aceste scăderi nu au avut deocamdată nici-un impact pe piața internă a Republicii Moldova unde prețurile la benzină și motorină stau fixate de ANRE deja de aproape cinci luni. 

Citiți și:

După benzinăriile duty free urmează o altă lovitură pentru petroliști. Investițiile excluse din preț

 Oportunitati