Autoritățile au luat în calcul o posibilă plecare masivă a magistraților din sistemul judecătoresc

shadow
Miercuri, 14.11.2018 05:59   1537
Marți, 13 noiembrie 2018, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat cererile de demisie a încă cinci judecători, la numai o săptămână după ce a acceptat plecarea a altor șapte magistrați.

Printre cei care și-au dat demisia de această dată sunt judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău Maria Moraru și Ludmila Ouș, Ana Albu, de la Curtea de Apel Bălți, Marina Galupa, de la Curtea de Apel Comrat și Tudor Berdilă, de la Curtea de Apel Cahul.

A solicitat să fie eliberată din funcție și o magistrată de la Judecătoria Chișinău, Olga Bejenari, care însă ulterior s-a răzgândit. Bejenari examinează dosarul intentat pe numele luptătorilor K1 Aurel Ignat și Mihai Pârgaru, învinuiți de omor.

Cât despre Ludmila Ouș de la Curtea de Apel Chișinău, aceasta este una dintre cele cinci magistrate reținute în luna octombrie pentru luare de mită și în prezent este plasată în arest la domiciliu.

Advertisement

Totodată, săptămâna trecută Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat demisia a altor șapte judecători, dintre care cinci au activat la Curtea Supremă de Justiție.

Potrivit președintelui CSM, Victor Micu, la baza demisiilor unor judecători ar sta proiectul sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, care prevede micșorarea salariilor pentru judecători, lucru infirmat de ministrul Finanțelor Octavian Armașu, care a declarat că niciun bugetar nu va avea un salariu mai mic decât în prezent, în urma reformei salarizării, fiind prevăzute mecanisme de compensare.

Pe de altă parte autoritățile susțin că au luat în calcul și o posibilă plecare masivă din sistem a judecătorilor și a altui personal, estimările fiind pentru circa o sută de persoane.

În acest sens la Bugetul de Stat pentru anul 2019 fiind prevăzute deja resurse financiare pentru angajarea de noi persoane și plata de compensații.

Potrivit altor surse, demisia magistraților ar fi fost mai degrabă rezultatul unor presiuni din exterior asupra lor și faptului că unii judecători ar fi blocat activitatea unor colegii și astfel s-a tergiversat examinarea unor "dosare importante" sau sensibile.Oportunitati