Ce urmează după majorarea de două ori a taxei pentru declararea voluntară a banilor

shadow
Luni, 12.11.2018 06:30   1462
Decizia autorităților de a aproba o serie de amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală (supranumită și legea privind amnistia fiscală), inclusiv majorarea de două ori a taxei pentru cei ce declară voluntar banii este apreciată ca un pas înainte de către reprezentanța Băncii Mondiale în Moldova.

În același timp Banca Mondială îndeamnă autoritățile ca amendamentele să intre în vigoare fără întârziere.

Vor urma și alte modificări la această lege controversată

"Noi vom colabora cu autoritățile moldovenești în scopul evaluării impactului Legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală, concentrându-se pe implementare, atât până la, cât și după aprobarea acestor amendamente. De asemenea, va monitoriza adecvarea controalelor în scopul administrării riscurilor fiscale și de guvernanță aferente", se arată într-un comentariu postat pe pagina de facebook a reprezentanței Băncii Mondiale în Moldova.

Oficiali din cadrul Guvernului susțin însă că vor urma și alte modificări la această lege controversată, doar ca ele ar putea fi adoptate și intra în vigoare abia după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. 

Autoritățile vor să se împace cu FMI

"S-a decis să fie aprobate doar aceste amendamente, pentru că în cazul lor s-a ajuns la un consens cu Fondul Monetar Internațional (FMI), restul se va decide mai târziu", a precizat sursa.

Totodată autoritățile recunosc că au mers la acest pas pentru a menține relațiile cu FMI și alte instituții internaționale și speră că Fondul va dibursa la anul și cea de-a patra tranșă din cadrul memorandumului convenit.

De notat că adoptarea acestei legi pe 27 iulie 2018, a fost criticată dur atât de societatea civilă, cât și de structurile financiare internaționale precum FMI, Banca Mondială, de ambasada SUA și de reprezentanța Uniunii Europene în Moldova.

Advertisement

În iulie, Banca Mondială era profund îngrijorată de aprobarea așa-zisei reforme fiscale, inclusiv a legii privind stimularea fiscală, deoarece acestea sunt incompatibile cu programul reformelor de politici susținute de instituție.

Citiți și:

Ambasada SUA despre reforma fiscală: Infractorii ar trebui pedepsiți, nu răsplătiți

Aminitim că Parlamentul a modificat în regim de urgență, în ședința din 8 noiembrie, Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, în lectură finală. Astfel, Taxa către bugetul de stat din suma mijloacelor bănești declarate voluntar va crește de la 3% la 6%.

Totodată s-a decis că nu pot fi subiecți ai declarării voluntare a bunurilor persoanele care au fost sau sunt subiecți ai declarării averii și intereselor personale conform prevederilor Legii privind declararea averii și a intereselor personale. La fel, și membrii familiei – soțul sau soția, copilul minor, inclusiv cel adoptiv, sau persoana aflată la întreținerea subiectului declarării, dar și concubinul sau concubina. Subiectul declarării voluntare își asumă pe proprie răspundere că falsul în declarația prealabilă sau în notificarea cu privire la declararea voluntară a bunurilor este pasibilă de răspundere penală.

Proiectul de lege votat mai prevede că subiectul declarării voluntare este obligat să declare toate bunurile care anterior au fost înregistrate juridic pe numele unei alte persoane, au fost declarate la valori reduse sau care nu au fost declarate, pentru a beneficia de garanțiile oferite de lege.

În cazul în care se va stabili că subiectul declarării voluntare nu a declarat voluntar toate bunurile pasibile declarării, garanțiile prevăzute de lege nu se vor aplica față de bunurile declarate, iar față de persoană se va aplica prevederile legislației în modul general stabilit.

În vederea responsabilizării subiecților care vor beneficia de stimularea fiscală se mai prevede că scutirea de controale fiscale nu se va aplica în cazul contribuabililor asupra cărora, începînd cu 1 ianuarie 2019, a fost constatat evaziunea fiscală prin decizie definitivă a instanței judecătorești.

Citiți și:

Operațiunea „revoluția fiscală” va șterge 11 miliarde lei, datorii ale contribuabililor rău-platniciOportunitati