Surpriză neplăcută pentru afaceriști. Taxă majorată de 2 ori pentru cei ce declară voluntar banii

shadow
Vineri, 09.11.2018 06:31   1837
La doar trei luni și ceva de la votarea Legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală, deputații din coaliția de guvernare au decis să adopte mai multe modificări la acest document. Modificările propuse pe 1 noiembrie, au fost votate în timp record în prima și a doua lectură în ședința Parlamentului din 8 noiembrie.

Democrații au cedat presiunilor?

Autorii proiectului, un grup de deputați democrați nu au oferit o explicație clară a motivelor acestei grabe, dar au susținut în nota de argumentare că modificările "au drept scop de a veni cu unele precizări și clarificări în vederea neadmiterii unor interpretări eronate despre scopul final al legii care este unul strict economic și nici într-un caz nu poate fi folosit de demnitari sau funcționari publici pentru eschivare de răspundere".

Citiți și:

Operațiunea „revoluția fiscală” va șterge 11 miliarde lei, datorii ale contribuabililor rău-platnici

Ştefan Creangă, președintele Comisiei economie, buget și finanțe a explicat în raportul său că scopul proiectului de lege constă în concretizarea unor aspecte ale Legii și anume includerea unor prevederi prin care "nu pot fi subiecți ai declarării voluntare a bunurilor, persoanele care au fost sau sunt subiecți ai Legii privind declararea averii și a intereselor personale, precum și membrii familiei acestora (soțul/soția, copilul minor, inclusiv cel adoptiv sau persoana aflată la întreținerea subiectului declarării), precum și membrii familiilor celorlalți subiecți prevăzuți de lege".

Mai direct a fost președintele Parlamentului Andrian Candu care a susținut că "modificările au fost agreate cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, urmare a misiunilor de experți care au fost în țara noastră după ce a fost adoptată legea inițială”.

Advertisement

Taxa crește de două ori

Astfel deputații au votat majorarea de două ori: de la 3% la 6% a taxei ce ar urma să o achite subiectul declarării voluntare, la bugetul de stat din suma mijloacelor bănești declarate voluntar.

Autorii nu au oferit o explicație a acestei majorări abrupte și neașteptate. De notat că potrivit Legii taxa ar urma să fie achitată la bugetul de stat până la 1 februarie 2019.

Proiectul de lege votat mai prevede că subiectul declarării voluntare este obligat să declare toate bunurile care anterior au fost înregistrate juridic pe numele unei alte persoane, au fost declarate la valori reduse sau care nu au fost declarate, pentru a beneficia de garanțiile oferite de lege.

În cazul în care se va stabili că subiectul declarării voluntare nu a declarat voluntar toate bunurile pasibile declarării, garanțiile prevăzute de lege nu se vor aplica față de bunurile declarate, iar față de persoană se va aplica prevederile legislației în modul general stabilit.

În vederea responsabilizării subiecților care vor beneficia de stimularea fiscală se mai prevede că scutirea de controale fiscale nu se va aplica în cazul contribuabililor asupra cărora, începînd cu 1 ianuarie 2019, a fost constatat prin decizie definitivă a instanței judecătoreti evaziune fiscală.

Cine nu poate beneficia de legea privind declararea voluntară

Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală a fost adoptată pe 27 iulie 2018 și a intrat în vigoare pe 17 august.

Supranumită „Legea amnistiei fiscale”, aceasta prevede posibilitatea declarării acelor bunuri și surse financiare care nu au fost declarate și, respectiv, impozitate anterior, astfel fiind posibilă legalizarea acestora.

Sub incidența acestei legi nu cad persoanele care au ocupat, în perioada de la 1 ianuarie 2009 și până la data intrării în vigoare a legii, funcții publice, cum ar fi președinte, prim-ministru, ministru, judecător, procuror și altele.

De asemenea, de această lege nu vor putea beneficia persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni comise în activitatea băncilor Investprivatbank, Banca Socială, Banca de Economii, Unibank sau Universalbank, precum și cei care au statut de bănuit sau de învinuit în cauze penale privind infracțiuni aferente activității acestor bănci.

Declararea voluntară a bunurilor a început la data punerii în aplicare a acestor modificări și se va încheia la 1 februarie 2019. Potrivit documentului, informațiile aferente executării legii – adică identitatea persoanelor care depun declarații în regimul prevăzut de această lege – se vor prezenta doar la solicitarea ANI, SPCSB și a subiectului declarării voluntare.

Adoptarea acestei legi a fost criticată dur atât de societatea civilă, cât și de structurile financiare internaționale precum FMI, Banca Mondială, de ambasada SUA și de reprezentanța Uniunii Europene în Moldova.

Citiți și:

Ambasada SUA despre reforma fiscală: Infractorii ar trebui pedepsiți, nu răsplătițiOportunitati